Vyšší komfort pro seniory

Pro seniory je často daleko obtížnější se vyrovnat s věcmi, nad kterými mladší často jen mávnou rukou. Mnohdy jde o maličkosti, klika od dveří, co jde špatně otvírat, zvonek, na který starý člověk nedosáhne či nepřečte jmenovku.

„Spokojenost našich seniorů nespočívá jen ve velkých stavebních investicích, ale často v maličkostech, které jim ulehčí život a které často přehlížíme,“ říká zástupce starostky Prahy 6 Štěpán Stupčuk. Proto vedení odboru správy obecního majetku městské části vyrazilo přímo za seniory do Domu seniorů Nová Ořechovka ve Střešovicích, aby se rovnou od nich dovědělo, jak jim pomoci a ulehčit jim život.

„Ořechovka“ je dům po seniory, postavený podle všech nejmodernějších standardů a pravidel, ale i tak se tam toho našlo dost, co vylepšit.

Senioři si třeba stěžovali, že jim je v letních tropických dnech horko. Byty se přehřívají, starší lidé se s vedrem těžko vyrovnávají a horko jim působí velké zdravotní potíže, těžko se jim dýchá, točí se jim hlava. Proto budou v domě instalovány nové předokenní žaluzie a na horních terasách markýzy. Vymění se také domovní zvonkové tablo, protože staré je nevyhovující. I obyčejná výměna klik u dveří, které jdou snáze otevřít, je pro obyvatele domova velkou pomocí.

„Jsem moc rád, že, jak se říká, i za málo peněz se dá udělat hodně muziky. Jde o drobné investice a opravy, a přitom pomohou mnoha lidem ke spokojenosti a důstojnému žití. Kolikrát stačí se jen zajímat a s lidmi mluvit a místo milionových investic jim přinese větší pomoc a užitek věc za pár korun,“ dodává místostarosta Štěpán Stupčuk.