Anti.kvariát vystavuje portréty výtvarníků

náhled souboruPortréty významných českých výtvarníků narozených do roku 1945 představuje výstava fotografií Hynka Glose. Zhlédnout ji můžete od ledna do konce března v nově otevřeném prostoru dejvického divadla Anti.kvariát.

Portrétní projekt fotografa Hynka Glose představuje malíře, grafiky, ilustrátory, sochaře, fotografy a skláře, kteří tvořili v průběhu naší novodobé historie. „Významnou měrou ovlivňovali a ovlivňují svými pracemi výtvarnou a uměleckou tvář naší společnosti, zatímco jejich vlastní obličeje nám zůstávaly mnohdy skryty,“ říká o motivaci k projektu autor Hynek Glos. Výstava dává vystoupit těmto tvůrcům ze stínu, a tím i jedinečnou možnost pohlédnout jim do tváře. Soubor se průběžně rozšiřuje. Mezi fotografovanými výtvarníky jsou například Adolf Born, Jiří Bouda, Kurt Gebauer, Karel Malich, Theodor Pištěk, Jiří Šalamoun a další.

Glos a DD

Divákům Dejvického divadla jsou fotografie Hynka Glose dobře známé. S divadlem spolupracuje přes deset let a v posledních letech je prakticky výhradním fotografem dejvických inscenací, které navíc dokumentuje i v průběhu zkoušení až k premiéře. Jeho snímky je možné vidět nejen v tiskových materiálech, ale třeba také v interiéru divadla.

Hynek Glos se dlouhodobě věnuje především reportážní fotografii a v tomto oboru získal řadu prestižních ocenění, například v soutěži Czech Press Photo. V roce 2010 spolu s fotografem Martinem Pinkasem získal čestné uznání v kategorii Portrét za sérii X–portrait (rentgenové portréty handicapovaných sportovců) a v roce 2011 druhé místo v kategorii Příroda a životní prostředí za sérii leteckých snímků severočeských hnědouhelných lomů. Posledním výrazným oceněním jeho tvorby je grant Prahy pražského primátora, udělený letos v rámci soutěže Czech Press Photo.

Výstava potrvá od 10. ledna do 31. března. Otevřeno je denně od 12 do 22 hod., o víkendu od 17 do 22 hod.

Adolf Born

Jiří Bouda

Václav Kabát

Pavel Brázda

Kurt Gebauer

Stanislav Kolíbal

Vladimír Kopecký