Babčáková v DD exceluje jako autistka, soubor posílila Kubařová

náhled souboruNová premiéra v Dejvickém divadle nabízí divákovi „jiné vidění světa“. A to prostřednictvím Wendy, hrdinky nejnovější inscenace Jiřího Havelky. V hlavní roli autistické ženy ve hře Kakadu ztvárňuje Simona Babčáková.

Kakadu je první premiérou aktuální divadelní sezóny. Režie autorské inscenace Karla Františka Tománka se ujal Jiří Havelka. Příběh vypráví o ženě, která těžko navazuje vztahy s ostatními lidmi, těžko zvládá běžné každodenní situace, některé její reakce jsou naprosto šokující. To ale neznamená, že by o kontakt s druhými lidmi nestála. Jen je to pro ni mnohem obtížnější, protože neví, jak na to. „Pro autisty je těžké se naučit „ten náš jazyk“ a pro nás zase ten jejich, a to má ještě každý autista svou specifickou řeč. Zajímá mě to „ztraceno v překladu“. Tady vidím analogii s divadlem. Mě na divadle nejvíc baví hledat ten stále nový a nový komunikační klíč s divákem,“ říká k tématu hry režisér Havelka. Autor hry Tománek zase prozradil, že inspirací pro téma autismu mu byl životopisný film Temple Grandinové. A stvořil vlastní příběh autistické hrdinky. V inscenaci dále hrají Veronika Kubařová, Jana Holcová, Barbora Poláková, David Novotný, Jaroslav Plesl a Stella Ginger Janáčková.

Kubařová na DD nastálo

Veronika Kubařová, kterou diváci Dejvického divadla znají jako Ninu z úspěšné hry Racek, je od ledna novou členkou uměleckého souboru. Účinkuje též v nové hře Kakadu. Přestože se stala nejmladší členkou souboru, její divadelní zkušenosti jsou bohaté, především ze dvou minulých působišť – Městského divadla v Mladé Boleslavi a Městských divadel pražských, má také na svém kontě řadu filmových a televizních rolí.

Foto: Hynek Glos