Babybox v budově radnice poprvé v provozu: v prosinci zachránil dva novorozence

náhled souboruČtyři roky od instalace schránky pro opuštěné děti neboli babyboxu se v budově radnice poprvé ozval alarm. 3. prosince do vyhřívané schránky umístěné v Jilemnického ulici někdo odložil chlapce. O devět dní později byla ve stejném babyboxu nalezena novorozená holčička. Vánoce obě odložené děti strávily v náhradních pěstounských rodinách.

„Všichni přejeme miminkům hodně zdraví a štěstí do života a ať co nejdříve najdou milující rodinu. Jsem velmi rád, že šestkový babybox pomáhá zachraňovat životy dětí. Lze tak zabránit otřesným případům, kdy novorozence někdo odloží na místo, kde nemá sebemenší šanci na přežití,“ řekl starosta Ondřej Kolář.

Chlapeček v babyboxu byl nahý a podle všech okolností jen krátce po porodu. Donošené miminko s váhou 2870 gramů bylo ihned převezeno na novorozenecké oddělení fakultní nemocnice v Motole. V současné době je z rozhodnutí soudu v přechodné péči pěstounů. Zde bude chlapec několik týdnů. Poté bude opět z rozhodnutí úřadů svěřen nové rodině, a to už na celý život.

Podruhé se otevřela dvířka babyboxu 12. prosince v 8:53. Novorozená holčička, také zabalená v dece, vážila 3 270 g. I ona byla okamžitě převezena do nemocnice. Babybox je napojený na ostrahu úřadu, která ho nonstop monitoruje. Ta okamžitě po hlášení monitorovacího zařízení a nálezu dítěte zavolala záchranku.

Děti odložené do babyboxu jsou občany Prahy 6. Funkci zákonného zástupce plní oddělení sociálně právní ochrany dětí úřadu. Z rozhodnutí soudu se děti nejprve dostanou do přechodné pěstounské péče, kde mohou setrvat maximálně rok, poté soud opět rozhodne o osvojení. Půl roku také trvá lhůta, do kdy se o odložené dítě může přihlásit jeho biologická matka. Ani jedno z dětí u sebe nemělo žádný vzkaz nebo dopis. Byly odloženy zcela anonymně, rodiče jsou neznámí.

Schránka, která má dát šanci nechtěným dětem na přežití, byla zřízena z iniciativy starosty T. Chalupy ve spolupráci se zakladatelem babyboxů L. Hessem. Roční náklady na provoz boxu jsou kolem 10 tisíc korun.