Jídlo potřebným: radnice organizuje sbírku potravin

náhled souboruPraha 6 se jako první radnice zapojila do sbírky pro Pražskou potravinovou banku. Již v prosinci se podařilo díky štědrosti jednotlivců i firem vybrat zhruba 300 kg potravin, které se dostaly k lidem, jimž se jídla nedostává. Vzhledem k zájmu veřejnosti se sbírka prodlužuje do 29. ledna.

Do budovy radnice a vybraných informačních kanceláří mohou lidé přinášet zeleninu, ovoce, cukrovinky, mléko a mléčné výrobky, kakao, konzervy, trvanlivé uzeniny, těstoviny, rýži a další potraviny, u nichž nevypršela doba spotřeby. Vítány jsou také čistící a hygienické prostředky.

„Každá taková pomoc je pro naše odběratele velkým přínosem. Na sbírce je skvělá pestrost, protože pro klienty je příjemné, když mohou dostat něco jiného, než dostávají běžně. Tentokrát jsme dostali například i okurky, ananas, jogurty, uzeniny a další. Vše z této sbírky jsme již rozdali asi 15ti organizacím. Všem děkujeme a věříme, že další přispějí v lednu,” ocenila aktivitu radnice i lidí v Praze 6 Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha z České Federace potravinových bank.

Pražská potravinová banka zajišťuje pomoc pro 93 organizací, které poskytují potraviny přibližně deseti tisícům lidí. Mezi odběrateli banky jsou zařízení pro děti bez rodičů, pro osoby v krizi, pro mládež s hendikepem, pro osoby bez domova a další skupiny obyvatel ohrožené sociálním vyloučením.

Městská část Praha 6 podporuje potravinovou banku Praha jako první radnice v České republice. „Velmi rád bych poděkoval všem, kteří se do sbírky zapojili. Jde o jednoduchou a rychlou formu pomoci, každý může přinést nejrůznější potraviny,” řekl starosta Ondřej Kolář. „Činnost potravinové banky pokládám za velmi užitečnou. Dokáže pružně a adresně distribuovat potraviny, které pro někoho mohou být přebytečné, nebo které se rozhodl věnovat na dobré účely,“ doplnil Marián Hošek, odpovědný za koordinaci sociální problematiky Prahy 6.

Starosta Ondřej Kolář (uprostřed) a zastupitel Marián Hošek v prosinci převzali první potraviny věnované do sbírky pro potravinovou banku. Sbírka na radnici a v informačních kancelářích pokračuje do konce ledna.

Jak se zapojit do sbírky?

Od pondělí do čtvrtka od 8 do 16 hod.

● Hlavní budova Úřadu MČ Praha 6,

Čs. armády 23

● Informační kancelář Delta,

Vlastina 888/34

● Informační kancelář Bělohorská,

Bělohorská 1655/110

● Informační kancelář Petřiny,

Čílova 304/9

V pondělí a ve středu od 8 do 14 hod.

● IK Dolní Sedlec, V Sedlci 41/20

Všechna sběrná místa jsou označena logy Prahy 6 a Potravinové banky Praha.

Co můžete přinést?

Potraviny, zeleninu, ovoce, cukrovinky, mléko a mléčné výrobky, kakao, konzervy, trvanlivé uzeniny, těstoviny, rýži a další potraviny, u nichž ještě neskončila doba expirace. Vítány jsou také čistící a hygienické prostředky.

V případě dotazů volejte na telefon: +420 721 520 262, nebo pište na veradous.praha@post.cz. Více na www.potravinovabanka.cz/pb-praha-o-s-/aktuality/