Nejprve školka, později centrum pro všechny

náhled souboruProjekt Park Vokovická si žádá komplexní řešení. Úpravy území půjdou ruku v ruce s výstavbou nové školky, která nahradí původní MŠ Vokovickou a nabídne víc míst. Stavět by se mohlo již příští rok. V lednu se se záměry radnice může seznámit veřejnost.

Na komplexním postupu se shodli na společné schůzce s vedením školky a rodiči dětí zástupci radnice. Za školství městskou část reprezentoval místostarosta Lacina, za veřejný prostor místostarosta Polách, doplnili je radní Nechvátal odpovědný za péči o zeleň, radní Hanušová za sociální oblast a zástupci SNEO.

Praha 6 v loňském roce koupila pozemek mezi věžovými domy v sousedství školky Vokovická, na kterém se nachází zdevastovaná dřevostavba bývalých jeslí. Již vloni plánovala demolici objektu a přeměnu vnitrobloku na park za zhruba 11 milionů korun. Současná rada změnila názor. „Územní řízení bylo zastaveno, revitalizace území se bude řešit komplexně, v koordinaci se stavbou nové školky, “ informoval radní Nechvátal.

To potvrdil místostarosta Jan Lacina, odpovědný za oblast školství. „V první fázi by mělo dojít k demolici zchátralého objektu. Na tomto místě bychom rádi postavili dvoutřídní školku, která bude sloužit po dobu výstavby nové MŠ Vokovická,“ uvedl Lacina s tím, že po dokončení stavby se děti opět vrátí do školky, která vyroste na původním místě, ale bude mít o třídu více. Současně plánuje, že by objekt tzv. „provizorní školky“ mohl následně sloužit široké veřejnosti. „Mohlo by se jednat o víceúčelové, kulturně-společenské centrum.“ V letošním roce by podle Laciny již mohl vzniknout projekt, stavět by se mohlo začít v roce 2016.

Postup radnice vítá i vedení školky MŠ Vokovická. „Se zdevastovaným objektem v sousedství školky už je na čase něco dělat, scházejí se tam bezdomovci a je plný nepořádku. Také budova naší školky vyžaduje jednu opravu za druhou, protože ve skutečnosti to byla pouze dočasná stavba,“ říká Zuzana Soukopová, ředitelka školky. MŠ Vokovická patří mezi rodiči k oblíbeným školkám a zájem každoročně výrazně převyšuje možnosti školky, proto ředitelka souhlasí i s navýšením kapacity o jednu třídu. „Čtyři třídy je tak akorát,“ domnívá se. Kapacita školky by se tak měla navýšit ze současných 79 na 112 míst.

Návrhy na stavbu komunitního centra ve Vokovicích představilo veřejnosti již bývalé vedení radnice, a to v roce 2012 v rámci výstavy Praha 6 mění tvář. Jednoduchá jednopodlažní budova měla nabídnout víceúčelové sály, studovnu, kavárnu, malou knihovnu i posezení na terase. Vzhledem k tomu, že radnice nenašla kladnou odezvu u veřejnosti, od stavby centra upustila a zaměřila se jen na návrh obnovy parku.

S návrhy na budoucí podobu parku i školky se nyní může veřejnost seznámit na lednovém setkání.

Na místě Vokovické školky by měla vyrůst školka nová a pro víc dětí. Dobu stavby by děti strávily v novém objektu, který by výhledově mohl sloužit jako komunitní centrum.