Obrazy z ložnice střídají Švábení

náhled souboruPrvní výstavní projekt Švábení, kterým se uvedla Villa Pellé v nové podobě, končí 10. ledna dernisáží spojenou s divadelně hudební improvizací Tětiva snu. Již 28. ledna je veřejnost zvána na zahájení výstavy obrazů Ivany Lomové.

Známá malířka Ivana Lomová představuje od ledna do března nejnovější i starší obrazy, které „pocházejí“ z její ložnice. Tvorbu autorky, která se na umělecké scéně pohybuje od 90. let, definuje nikoli onen fotografický „magický realismus“, díky němuž na jejích obrazech přesně rozpoznáváme situaci, ve které se zobrazené postavy nacházejí, a kdy podléháme jejímu emocionálnímu vyznění, ale spíše schopnost vytěžit z konkrétního prostředí maximum významu. Její díla jsou vždy nějak lokalizována: do kavárny, do městského prostoru, na pláž, na pěšinu, do pokoje. Tentokrát je to ložnice jako synonymum intimity, důvěrnosti, ostychu, traumat i útěchy. Radostí. Odpočinku. Stínů i rozbřesku. Ono „zakázané území“, prostor, kde se sobě otevíráme – a kde se zavíráme před okolním světem.

Ivana Lomová je umělkyní na první pohled věcnou, až popisnou. A právě její pečlivá pozorování nás jemně dovádějí k poznání, jak se najednou v tom, co důvěrně známe, objevuje propast. Závrať z neznámého, kterým se díky obrazům Ivany Lomové stáváme i sami pro sebe. Součástí výstavy jsou komentované prohlídky (19. 2., 19. 3. od 17 hod.) i tvůrčí dílny pro veřejnost (7. 2., 21. 2., 14. 3. od 16 hod.).