Opozice odešla z jednání zastupitelů, koalice prý odmítá diskuzi

Zastupitelé z opozičních stran ODS, ČSSD a KSČM hromadně opustili předvánoční jednání zastupitelstva. Důvodem podle nich byla především neochota koalice k diskuzi.

Impulsem pro hromadný odchod opozice byla snaha dosáhnout toho, aby starosta Ondřej Kolář (TOP 09) odstranil z předsálí své kanceláře fotografii Miloše Zemana, na které je prezident zachycen na dovolené ve člunu. Podle opozice fotografie karikuje hlavu státu. Poté, co neprošel jejich návrh na zařazení bodu, který by vyzval starostu k odstranění fotografie a projednání jeho možného pochybení mandátovým výborem, zastupitelé opozice odešli.

V tu chvíli byly projednány pouze čtyři body z více než čtyřiceti a jednat se mělo například o rozpočtovém provizoriu nebo prodejích pozemků. „Mrzí mě, že opozice není konstruktivní, ale naopak dává jasně najevo, že jí nezáleží na pracovní části jednání zastupitelstva, a tím pádem ani na řešení problémů lidí, kteří žijí v naší městské části,“ řekl starosta Ondřej Kolář. Podle něj není v právním řádu České republiky upravena podoba portrétu prezidenta, která má být na oficiálních místech vyvěšena. „Věřím, že lidového prezidenta by nijak neurazil jeho lidový portrét,“ uvedl starosta Ondřej Kolář s tím, že fotografie byla oceněna v soutěži Czech Press Photo a jeho cílem nebylo prezidenta zesměšnit. „Řada obyvatel čekala na schválení prodejů pozemků pod jejich domy, které jsme museli z programu stáhnout. Tyto body připravila ještě minulá rada a podle nás by u projednávání měly být jejich strany zastoupeny,“ doplnil místostarosta Martin Polách (ANO Praha 6).

„Zesměšňovat zvoleného nejvyššího představitele státu ve veřejném prostoru radnice stotisícového města je nepřípustné. V každé demokratické společnosti, pokud k takovému pochybení dojde, nelze uplatňovat mocenský diktát početnější koalice, ale musí být umožněna diskuze,“ domnívá se René Pekárek (ČSSD). Neochota diskutovat byla podle Ondřeje Balatky i za odchodem ODS, které vadí, že opozice nemá zastoupení v dozorčí radě SNEO, nesouhlasí ani s poměrem zastoupení stran v komisích a výborech. V podobném duchu se vyjádřili i komunisté, kompletní vyjádření všech klubů naleznete na praha6.cz.