Praha 6 nesouhlasí se stavbou obchodního centra u stadionu Sparty

Praha 6 nesouhlasí s přestavbou tréninkového hřiště Sparty na Letné na obchodní centrum v podobě, jakou předložil investor ACS Properties.

„Stavba by měla nejen negativní vliv na život lidí, ale i na vzhled památkové zóny v těsném sousedství,“ uvedl Antonín Nechvátal (SZ) radní pro životní prostředí. Praha 6 požaduje posouzení vlivů stavby na životní prostředí (velká EIA). Připojila se tak k požadavku radnice Prahy 7, na jejímž území by měla stavba vyrůst.

Investor plánuje na místě tréninkového hřiště a části tribun sparťanského stadionu, naproti výjezdu z tunelu Blanka, výstavbu sedmipodlažního obchodního centra s kancelářskou budovou. Obchodní centrum by do už tak exponované lokality přivedlo další automobilovou dopravu. Předložený projekt ale například neřeší finální podobu zrekonstruované Buštěhradské dráhy. „Řešení železnice je pro toto území prioritou a jakákoliv další činnost v lokalitě by se od toho měla odvíjet,“ je přesvědčen Nechvátal.

Praha 6 proto trvá na objektivním posouzení případné kumulace provozu železnice, dopravní obsluhy centra s téměř tisícovkou parkovacích míst, dopravy na tř. Milady Horákové a napojení na tunelový komplex Blanka. Předložený projekt naopak předpokládá výstavbu komplexu Letná office park, ke které se Praha 6 negativně vyjádřila již v minulosti.

Plánované stavby se nacházejí na hranicích městských částí Praha 6 a 7, šestková radnice proto plánuje přístup k rozvoji celého území konzultovat a koordinovat s radnicí Prahy 7.