Prvňáčci půjdou k zápisu

náhled souboruZápisy dětí do prvních tříd základních škol v Praze 6 se uskuteční 3. a 4. února. Patnáct základních škol v Praze 6, jejichž zřizovatelem je městská část, je připraveno přijmout 1 114 nových žáků.

Ředitelé škol se i letos shodli na základních kritériích, podle kterých budou děti do škol přijímány. Na prvním místě jsou přijímány děti ze spádové oblasti školy. Poté dítě, které má v Praze 6 trvalý pobyt a přednost budou mít děti, kdy školu již navštěvuje starší sourozenec. Následně budou přijaty děti s trvalým pobytem v hlavním městě a pak teprve dojde na ostatní zájemce. Rodiče se mohou se svými dětmi dostavit k zápisu do libovolně zvolené školy.

Pokud škola dle zveřejněných kritérií některé žáky nebude moci přijmout, rodiče se mohou obrátit na spádovou školu nebo jinou školu s volnou kapacitou. Základní školy pak musí, dle školského zákona, přijmout děti ze spádového obvodu školy. U některých škol došlo od 1. ledna 2015 k dílčím úpravám. Spádové oblasti základních škol, tedy adresy trvalého bydliště, ze kterých je škola povinna přijmout dítě do první třídy, naleznete na www.praha6.cz/spadove_oblasti.html.

O odklad povinné školní docházky je možné žádat do 31. května kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku. Žádost musí být doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Žáci s odkladem školní docházky z předchozího školního roku jsou již do ZŠ přijati, mohou však být školou vyzváni, aby se k zápisu opakovaně dostavili kvůli potvrzení nástupu do školy od září 2015.

Seznam přijatých žáků oznamuje škola vyvěšením na veřejně přístupném místě ve škole a rovněž způsobem umožňujícím dálkový přístup, a to alespoň na dobu 15 dnů.

Podrobnější informace na webových stránkách jednotlivých škol, na stránkách MČ www.praha6.cz/skolstvi.html a na portálu www.jakdoskoly.cz. Odpovědi na případné dotazy poskytují pracovníci odboru školství Úřadu MČ Prahy 6 (tel.: 220 189 551 nebo 220 189 456).