Srdce pro Václava Havla

náhled souboruLidé z Prahy 6 si podobně jako Česká republika a celý svět připomenuli třetí výročí úmrtí Václava Havla. Památku bývalého prezidenta a čestného občana Prahy 6 uctili 18. prosince srdcem ze svíček, které postavili na náměstíčku Wuchterlova – Kafkova.

„Václav Havel je bezpochyby jednou z nejvýznamnějších osobností, dalo by se říct ikon moderní české historie. Smutné a bohužel pro naši kulturu i trochu příznačné je, že doma si osobnosti Václava Havla a jeho odkazu vážíme mnohem méně, než by si zasloužil. Důkazem budiž například to, že ač strávil část svého života na Praze 6, nemá zde jediný, byť sebemenší pomníček,“ řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. „S panem prezidentem jsem se setkal v životě jednou u něho v kanceláři ve Voršilské ulici, když udílel mému otci před odjezdem do USA rady a prosil ho o vyřízení pozdravů svým přátelům za oceánem. Na památku máme doma fotku,“ doplnil Kolář osobní vzpomínku.

Václav Havel je spojen s Prahou 6 hned v několika svých životních obdobích. V 50. letech byl členem vodáckého oddílu mládeže v Sokole na Praze 6 (bývalý a současný Junák - svaz skautů a skautek ČR, středisko Šipka Praha 6). V 70. letech bydlel Václav Havel na Praze 6 (U Dejvického rybníčku 4) a znovu se na Prahu 6 přestěhoval v roce 1994 do vily v Dělostřelecké ulici. V roce 2011 přijal titul čestný občan Prahy 6.