V České škole T. G. Masaryka v Chicagu měří čas orloj

náhled souboruStudenti a profesoři Gymnázia Nad Alejí posedmé navštívili Chicago v rámci výměnného programu „Czechago“. Jako již tradičně spolupracovali s partnerskou školou Walter Payton College Prep (WPCP) a Českou školou T. G. Masaryka v Chicagu. Tam si někteří mohli vyzkoušet práci s malými školáky, ale také se setkat s krajany.

Každý rok se studenti gymnázia snaží přiblížit co nejvíce zemi, ze které pocházejí. Při letošní návštěvě představili Českou Republiku jako celek. Připravili si prezentaci o jejích krásách, o významných osobnostech, kteří tuto zemi proslavili, o tradicích. Velkého uznání se jim dostalo od amerických studentů, jejich učitelů, ale i od pětice členů Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu o lidská práva ČR, kteří byli v Chicagu na oficiální návštěvě. Pro studenty z Aleje bylo přínosné přiblížit zajímavá místa těm, kteří v ČR dlouho nebyli, i těm, co sem brzy pojedou na výměnný pobyt.

V dalších dnech byl pro alejáky partnerskou školou připraven bohatý program, při kterém si mohli vyzkoušet běžný život studenta americké střední školy, i turisty, který navštěvuje muzea a galerie.

Zážitkem byla i návštěva České školy T. G. Masaryka, kde se snaží navazovat na české tradice a přibližovat je, i dění v Čechách, těm nejmenším. Školu navštěvují děti, které mluví česky, ale trvale žijí v USA. Výuka probíhá v češtině.

Malí školáci se zapojili do výtvarného projektu Orloj Workshop. Jako předloha jim sloužil Staroměstský orloj v Praze. Ti starší za asistence profesorů a studentů gymnázia vytvářeli dílčí části orloje, aby jej posléze celý sestavili dle svých představ. Ti nejmenší si pro změnu vytvořili vlastní kukačky.