Večerníčkové postavičky ve Skleňáku

náhled souboruRákosníček, Křemílek a Vochomůrka, Malá čarodějnice. Tyto a další pohádkové postavy, které vytvořil výtvarník Zdeněk Smetana, si v Galerii Chodník za výlohou Skleněného paláce na nám. Svobody můžete prohlédnout až do 29. ledna.

Zdeněk Smetana žije přes 30 let na Hanspaulce. V létě oslaví devadesátiny. Přestože dnes se již výtvarné práci nevěnuje, na svém kontě má desítky obrazů, animované filmy, kresby. Část jeho rozsáhlého díla představuje výstava, kterou uspořádala Praha 6.

Výstava představuje 28 obrázků pro děti, ale i mimopohádkovou tvorbu, mezi níž patří několik jeho prací technikou tzv. suché jehly. K vidění jsou i ceny, které dostal za své dílo, a také více než dvacet knížek. Obrazy pro výstavu vybírala jeho dcera Věra Benešová. Kterou pohádkovou postavu měla nejraději? „Tatínek měl s jistou nejoblíbenější postavu vždy tu, na které právě pracoval. A pro mě to byly postavičky, na kterých jsem mohla pracovat s ním,“ říká dcera Zdeňka Smetany, která pracovala jako střihačka na řadě jeho pohádek.

Výjimečné dílo Zdeňka Smetany obohatilo několik generací dětí. Výtvarník a režisér animovaných filmů byl znám charakteristickým rukopisem, jeho postavy měly vtip a poetičnost, která dnešním pohádkám chybí. Mezi nejznámější příběh patří Pohádky z mechu a kapradí, cyklus Večerníčků o Rákosníčkovi anebo Malá čarodějnice.