Břevnovský průvod masek

Pražská masopustní sezóna letos začíná už v sobotu 7. 2. zahajovacím ceremoniálem na Staroměstském náměstí.

V čele průvodu, který vyjde z Clam Gallasova paláce půjdou i zástupci Břevnovského masopustu. V Praze 6 pak 21. Břevnovský masopustní průvod vyjde do ulic o karnevalovém úterý 17. 2.

Zahájení průvodu se uskuteční tradičně u KC Kaštan na Břevnově. Už zde se budou mít možnost účastníci průvodu občerstvit. V 16 hodin udělí zástupce Prahy 6 maskám masopustní právo a průvod se vydá za náležitého veselí na svoji cestu po Bělohorské ulici až k hotelu Pyramida. „Průvod budou doprovázet bubeníci a další hudebníci. Dorazí i kejklíř Vítek se svojí družinou a dlouhorukými Chudadly. Lidé se mohou zapojit s bubínky, řehtačkami a trumpetkami,“ vyzývá účastníky průvodu Tomáš Hudera, předseda spolku břevnovských živnostníků. Masopustní veselí bude ukončeno u hotelu Pyramida, kde je připravena pravá zabijačka s posezením, hudbou a tancem. Pro děti bude připraveno divadlo, budou si moci vyzkoušet své dovednosti v žonglérské škole kejklíře Vítka a na závěr večera zhlédnout jeho ohňovou masopustní show. Dětské masky v průvodu dostanou dárky a ty nejlepší převleky dostanou ceny.

A protože karnevalové veselí předcházející období Velikonočního půstu je hlavně o jídle, nebudou chybět čerstvé jitrničky, jelita, tlačenka, polévka, guláš a jiné. A samozřejmě pivo a teplé nápoje. Masopustní průvod se koná za finanční podpory městské části ve výši 80 tisíc korun.

Ples na téma retro

V sobotu se v břevnovském hotelu Pyramida uskuteční již 21. Maškarní bál. I zde budou vyhodnoceny nejlepší masky večera, a to na téma „retro“. Součástí maškarního bálu bude tradiční bohatá živnostenská tombola.

Karneval aneb maso pryč

Masopust neboli karnevalové období bylo v minulosti období od Tří králů do Popeleční středy. Maškarní zábava, která probíhala zpravidla na masopustní úterý, tedy v úterý před Popeleční středou, byla vyvrcholením masopustu. Popeleční středou začíná postní období před Velikonocemi. Název karneval je synonymem masopustu (z italského carnevale, přeloženo jako „maso pryč“).