Pozemky kolem Džbánu by mohly patřit městu

Na pozemcích kolem Džbánu, které vloni vydražila soukromá společnost Molepo a plánovala zde bytovou výstavbu, by se stavět nemělo. Investor neprosadil změnu územního plánu. Hlavní město zvažuje odkup pozemků.

„Iniciativu magistrátu na odkup pozemků kolem Džbánu vítáme a v případě realizace se budeme snažit o prosazení jejich revitalizace a zpřístupnění rekreačních ploch veřejnosti. Byl bych velmi nerad, pokud by došlo ke zpětnému odkupu magistrátem za neúměrně vyšší hodnotu, než za kterou byly pozemky vydraženy, což by mohlo vzbudit pochyby," uvedl místostarosta Prahy 6 Martin Polách (ANO Praha 6), který je současně pražským zastupitelem. „Budeme podporovat jakýkoliv proces vedoucí k obnově veřejné rekreační funkce nádrže Džbán," dodal.

Pozemky kolem Džbánu byly původně majetkem s.p. Pražské vodní toky a kanalizace v likvidaci. Ministerstvo financí nařídilo jejich privatizaci formou přímého prodeje. Likvidátor určený městem nesplnil zákonnou povinnost nabídnout pozemky přednostně ministerstvu kultury, přestože jejich součástí je národní kulturní památka Hradiště Šárka, a určil formu prodeje veřejnou dražbou. V prodávaném balíku byly navíc nesmyslně zahrnuty pozemky v jiných městských částech. Jediný účastník, firma Molepo s.r.o., vydražila pozemky za vyvolávací cenu 74 milionů korun. Dle územního plánu nevyužitelné a tudíž levné pozemky zeleně, se firma Molepo následně snažila zhodnotit změnou územního plánu na možnost výstavby. Pozemky byly poté s firmou Molepo prodány na Kypr. Proti změně územního plánu se razantně postavilo i předchozí vedení Prahy 6. Tlak na změnu územního plánu za účelem výstavby vyvolal všeobecné negativní reakce, které změnu v podstatě zablokovaly. Prodej hlavnímu městu by mohl přinést řešení.