Práce z Atelieru Kaštan v kavárně na Petřinách

náhled souboruPříjemné prostředí klidné kavárny v objektu Domova svaté Rodiny na Petřinách, stejně jako chodby přízemí domova, dotváří aktuální výstava. Až do konce února zde můžete vidět práce lidí, kteří navštěvují výtvarné kurzy Atelieru Kaštan.

Své práce vystavují studující, pracující, ale především senioři. Výstava nemá jednotné téma, je spíš přehledem zájmů jednotlivých autorů. Někdo se rád inspiruje obrazy slavných malířů, jiní malují své oblíbené krajiny, další představují abstrakce. „Kdysi přišli do atelieru s viditelnými a téměř hmatatelnými obavami: oni přece neumějí kreslit. Po nejistých začátcích a rozpacích, když měli vybrat nějaké své práce na výstavy, které svým kurzistům atelier pořádá dvakrát do roka, má každý celou řadu obrazů a opačný problém: rozhodnout, co vystavit,“ říká lektorka Jana Brabcová. Zda se výběr prací podařil, mohou návštěvníci kavárny posoudit od pondělí do pátku 13-18 hodin, kdy je kavárna v Domově v Ulrychově ulici otevřena. Podpoří tím i klienty domova, kteří ji využívají jako tréninkové pracoviště: podílejí se na přípravě občerstvení i na obsluze a získávají tak postupně jistotu při styku s neznámými lidmi.

Do Atelieru Kaštan, který sídlí v Břevnově, se může přihlásit kdokoli, od malých předškolních dětí až po seniory: každý, kdo chce prožívat potěšení z výtvarné tvorby.

Z toho je zřejmé, že do Atelieru se žádné talentové zkoušky nekonají – naopak, mnoho dětí a studentů díky těmto kurzům každý rok zvládne přijímací zkoušky na různé typy středních a vysokých škol s výtvarným zaměřením. Přihlásit se je možné kdykoli v průběhu školního roku za předpokladu, že jsou ve vybraném kurzu volná místa. Lektoři se věnují každému individuálně, pomohou překonat počáteční nejistotu, vybrat techniku, která bude dotyčnému vyhovovat, i zvolit námět. Současně s touto výstavou najdete dětské práce z Atelieru Kaštan ve výloze pobočky Městské knihovny v Bělohorské ulici.