Režisér František Vláčil má v Bubenči pamětní desku

náhled souboruBásník českého filmu, geniální tvůrce, jehož díla jsou označována za poklady české filmografie. Režisér František Vláčil má v Praze 6 pamětní desku na domě, kde žil posledních deset let svého života. Slavnostní odhalení za přítomnosti jeho synů Františka a Jana se uskutečnilo 27. ledna, kdy si filmový svět připomenul 16. výročí jeho úmrtí.

„Od Prahy 6 je to velmi pěkný počin připomínky mého otce a děkuju všem, kteří se o to zasloužili. Na druhou stranu je mi trošku líto, že se na sklonku života a za jeho života tohoto významného ocenění nedostalo otci už tehdy, děkuji," řekl syn režiséra František. Na výjimečného umělce zavzpomínal také herec Jan Kačer, který mimo jiné ztvárnil roli rytíře Armina von Heide ve Vláčilově filmu Údolí včel: „Co může o tvůrci říct víc než jeho dílo? A Franta byl úplně stejný jako jeho filmy. Fungovala jednota mezi ním a tím, co dělá." Kačer ve své vzpomínce zmínil souznění mezi Vláčilovým uměním a poetikou Vladislava Vančury, podle jehož knihy vzniklo jeho nejobdivovanější dílo Marketa Lazarová.

„Režisér, kterého já osobně považuji za nejlepšího tvůrce, má svou vůbec první pamětní desku. Ve Vláčilově rodišti v Českém Těšíně se v minulosti o pamětní desce jednalo, ale nakonec se to neuskutečnilo," upozornil radní pro kulturu Jan Lacina. Městská část za desku, která je umístěna na domě v Čínské ul. 5 zaplatila 185 tisíc korun. Radní Antonín Nechvátal podotkl, že bude znovu usilovat o to, aby Vláčil získal také čestné občanství Prahy 6. Odpoledne bylo pro veřejnost připraveno zdarma promítání dokumentu Osudové opojení F. Vláčila. S Vláčilovými filmy se lidé mohli seznámit také v loňském roce, kdy mu byl věnován na Ořechovce festival u příležitosti nedožitých devadesátin.

„Pamětní desku jsem pojal jako filmové políčko, je černobílá, jako byly Vláčilovy černobílé filmy, je stříbrná, jako stříbrné filmové plátno a text je pojat jako závěrečné titulky od filmu,“ vysvětlil autor desky Tomáš Medek.

Synové režiséra Jan a František odhalili pamětní desku věnovanou otci na domě v Čínské ulici.

František Vláčil (19. 2. 1924 Český Těšín – 27. 1. 1999 Praha) patří k nejuznávanějším českým filmovým tvůrcům. Do dějin domácí kinematografie se zapsal svou monumentální historickou freskou Marketa Lazarová považovanou za nejlepší tuzemský film všech dob. Pro mimořádné výtvarné cítění byl označován za básníka a malíře stříbrného plátna. Uznání mu přinesly i další snímky Údolí včel, Ďáblova past, Stíny horkého léta, Adelheid, Dým bramborové natě, Koncert na konci léta, Mág či Hadí jed. V roce 1994 převzal prvního Českého lva za celoživotní dílo.