Dědina: radnice přišla představit nové plány, lidé se ale zajímali hlavně o tramvaj

náhled souboruNetradiční formát představení projektů, plánovaných v lokalitě Dědina a na přilehlém území, zvolila radnice Prahy 6.

V pondělí 23. února od 17 hodin v sále základní školy Dědina představila veřejnosti chystané plány a developerské projekty v lokalitě formou vernisáže s 20 panely, na kterých doložila, co tuto část Prahy do budoucna čeká. Zástupci radnice, pražského dopravního podniku, společností Metroprojekt, ROPID a další, přišli veřejnosti vysvětlit souvislosti v území. Odhadem 250 obyvatel Dědiny ovšem do sálu místní základní školy přišlo vesměs se zcela jiným očekáváním. Chtěli slyšet, co bude s plánovanou stavbou tramvajové linky. 

Lidé se bojí, že přijdou o klid a parkovací místa

Na sídlišti Dědina žije přes 10 tisíc obyvatel. Určitá část z nich je ale jednoznačně proti tramvaji. Lidé se obávají, že by tramvajový provoz narušil poklidný charakter lokality. Místní také poukazují na to, že by tím přišli o 130 parkovacích míst. Plánovaná prezentace chystaných projektů, se tak hned v úvodu setkání změnila ve spontánní diskuzi na téma změn MHD a plánů na zavedení tramvajové linky. Mezi lidmi dokonce hned na místě začala kolovat petice, vybízející k odmítnutí tohoto záměru.

„Pro nás je tahle schůzka o tom, jestli na Dědinu povede tramvaj, nebo ne. Nikdo není v tuto chvíli zvědavý na nějaké plány," shrnula očekávání účastníků setkání jedna z místních obyvatelek, Naďa Pavlišová. „Lidé čekali, že s nimi někdo povede rozhovor, potřebují partnery k diskuzi, nikdo není připravený zabývat se nějakými projekty a obrázky," reagovala na vernisáž projektů Martina Valíková. Zatímco řada obyvatel této části Prahy 6 je jednoznačně proti, jiní zaujímají mnohem pragmatičtější postoj. "Já osobně proti tramvaji nejsem, ale není na mně, abych lidi přesvědčoval, to musí udělat radnice," řekl například Jan Rybář, provozovatel informačního portálu liboc.info. 

Setkání otevřelo prostor k diskuzi

Po poněkud emotivním úvodu setkání se lidé přece jen začali věnovat informačním panelům a diskutovali o projektech s radními i odborníky. „Děkuji, že lidé přišli a byli ochotni přistoupit na tento způsob prezentace a diskutovat. Budu ráda, když na příští setkání již přijdou s konkrétními podněty a argumenty, se kterými budeme v rámci dalších jednání pracovat,“ zhodnotila setkání místostarostka Eva Smutná (TOP 09), zodpovědná za územní plánování a rozvoj. Podle mluvčího ROPIDu Filipa Drápala měla veřejná vernisáž projektů na Dědině smysl. „Lidé se sami začali bavit nad obrázky a mapami, určitě si z toho něco odnesou a pochopí, že to není špatně. V tuto chvíli možná vidí jen nevýhody, ale v momentu, kdy začnou vnímat i výhody, začnou sami tramvaj podporovat," dodal Drápal.

„Myslím, si, že takováto osobní setkání s občany jsou na místě, je dobré vyslechnout si jejich argumenty. Pokud jde o téma tramvaje na Dědinu, nelze realizovat něco, co lidé nechtějí," komentoval prezentaci Petr Dolínek (ČSSD), náměstek pražské primátorky, zodpovědný za dopravu.

„Cílem setkání bylo představit na jednom místě všechny projekty, o kterých se v lokalitě uvažuje. Projednání připomínek k nim se bude konat zhruba za dva měsíce. Informace z výstavy budou k dispozici také na webových stránkách. Zkusili jsme netradiční formát setkání, abychom umožnili více lidem diskutovat o detailech přímo se zástupci města a projektanty," shrnula záměr radnice místostarostka Petra Kolínská (SZ).

Možnost prohlédnout si panely umožňuje radnice ve své Informační kanceláři DELTA na adrese Vlastina 34 každý pracovní den. Zde mohou lidé odevzdávat své připomínky, zároveň je mohou zaslat na email: tiskoveoddeleni@praha6.cz

„Lokalita je velmi specifická tím, že se jí týká velké množství záměrů. Věřím, že se nakonec podaří najít konsensus mezi tím, co chtějí občané a tím, co je v plánu," komentoval setkání Martin Polách (ANO), zástupce starosty Prahy 6 pro strategický rozvoj a veřejný prostor. „Je chvályhodné, že nové vedení radnice pokračuje v tradici setkávání se s občany v jednotlivých lokalitách. Nejsem si jenom jist, zda zvolený formát v podobě individuálních debat ve stísněných prostorech u panelů uspokojil všechny návštěvníky této akce," dodává k veřejné prezentaci Alan Zubr (ODS), místopředseda dopravní komise.

 

Téměř tři hodiny trvalo setkání radních s občany sídliště Na Dědině. Tématem byl budoucí vývoj lokality a představení nových projektů.