Farmářské trhy na Kulaťáku startují už zanedlouho

náhled souboruŠestou sezónu trvání načnou už o tomto víkendu Farmářské trhy na Praze 6. V sobotu 7. března na Kulaťáku otevřou své stánky prodejci z celé České republiky s nabídkou kvalitních, ryze tuzemských výrobků a potravin.

Událost se těší rok od roku vzrůstajícímu zájmu prodejců i návštěvníků. Stala se totiž nejen příležitostí nakoupit kvalitní české produkty, pro řadu lidí znamená také příjemnou možnost přátelského setkávání. „Podle mého názoru se farmářské trhy na Vítězném náměstí vyprofilovaly i s přispěním městské části za předešlých pět let jako vůbec nejlepší v Praze a okolí,” zdůrazňuje význam akce místostarosta Prahy 6 pro otevřenou radnici, školství, vzdělání a kulturu, Jan Lacina. 

Přibyli noví dodavatelé

První letošní Farmářské trhy startují v sobotu v 8:00 hodin, stánky prodejců budou otevřeny do 14:00 odpoledne. „Organizátoři pro letošní trhy našli nové dodavatele zeleniny a především bylinek, což jsou tradičně nejžádanější komodity. Na trhu ovšem každý najde i své oblíbené pochoutky tak, jako v minulých letech," ujišťuje Monika Dušková ze sdružení Farmářské trhy. Pro detailní informace o prodejcích doporučuje navštívit stejnojmenný facebookový profil.

Trhy by se obecně chtěly více zaměřit na zdravou výživu, a to včetně vegetariánského občerstvení. „Oblibu si získaly i trhy tématické, jako například velikonoční, jahodové, vinobraní a podobně. I v nich se bude pokračovat," dodává Dušková. „Trhy nejsou jenom o nakupování zdravých, u nás vypěstovaných potravin, jsou taky skvělou reklamou na zdravý životní styl a vynikající motivací pro ty, kteří si přejí dosáhnout pocitu lepšího životního komfortu," myslí si šestatřicetiletá výživová poradkyně Jana Finková z Dejvic. Pořadatelé zamýšlejí pořádat během letních měsíců trhy s nabídkou farmářských produktů každý týden. 

Radnice letos trhy zpoplatní

Praha 6 byla až dosud jedním z mála míst, kde od pořadatelů žádné poplatky nevybírali. Radní se to letos chystají změnit.

„Projekt je zjevně velmi úspěšný. Pro letošní rok tedy chystáme dohodu s provozovateli farmářských trhů o zpoplatnění stánků v majetku městské části, aby se vložené prostředky pomalu začaly vracet. Zařadíme se tak vedle Prahy 3 mezi městské části, pro něž budou farmářské trhy profitní. Zároveň máme podmínku, že náklady nebudou přeneseny na prodejce ve stáncích, takže nevznikne žádný důvod pro případné zdražení nabízeného zboží,” vysvětluje plánovaný krok místostarosta Jan Lacina.