Masopust slavili v Břevnově průvodem masek, bálem i ohňovou show

náhled souboruV Břevnově si v únoru připomněli jednu z nejzajímavějších a nejstarších evropských tradic, známou v českých zemích jako masopust.

V úterý 17. února prošel Břevnovem rozmařilý masopustní průvod. Takzvané masopustní právo udělili jeho účastníkům zástupci radnice Prahy 6 – Eva Smutná (TOP 09) a Roman Mejstřík (ANO). Pořadatelem této akce je Spolek břevnovských živnostníků. Krátce po čtvrté hodině odpoledne se celý průvod v čele s masopustními maskami vydal Bělohorskou ulicí k hotelu Pyramida, kde byla pochována basa. Hudebníci, masky a všichni účastníci průvodu se i letos mohli na konci těšit na pravou českou zabijačku.

Pro děti tentokrát organizátoři připravili divadelní představení a vystoupení žonglérské školy kejklíře Vítka. Závěr večera patřil ohňové masopustní show. V sobotu 21. února se pak v hotelu Pyramida konal tradiční maškarní bál.

 

Masopustní právo udělili průvodu zástupci radnice Prahy 6 Eva Smutná (TOP 09) a Roman Mejstřík.

Břevnovští vyrazili do ulic se vší parádou, nechyběla ani muzika a zástup roztodivných masek, jaký k masopustu odpradávna patří.

V masopustním reji byl k vidění i jezdec na koni.

Pořadatel akce byl Spolek břevnovských živnostníků. Letošní ročník byl už 21.

 

Co je masopust

Masopust označuje období od svátku Tří králů až do takzvané Popeleční středy, předcházející čtyřiceti dnům půstu, končícího Velikonocemi. Během půstu se kromě jiného nesmělo jíst maso, s výjimkou ryb a lidé se měli zříci světských radovánek. Během předcházejícího období se však lidé oddávali všem možným zábavám a užívali života. Masopustní dobu uzavírala slavnost, spojená s tradičním průvodem. Vesnicemi při ní obcházely rozpustilé zástupy masek – nesměly mezi nimi chybět kobyla, bába s nůší, jezdec na koni, Žid s pytlem na zádech, kozel a další typické postavy. Zábava končila symbolickým pochováváním Basy.

První zmínky o masopustních slavnostech v Čechách a na Moravě pocházejí ze třináctého století. Má se za to, že prapůvod tohoto svátku sahá až do dob starého Řecka a Říma a souvisí s oslavami boha plodnosti Dionýsa (Bakcha).