Všichni prvňáčci už vědí, do které školy v září půjdou

náhled souboruVíce než tisícovka předškoláků z Městské části Praha 6 měla začátkem února svou školní předpremiéru.

Zápisy do prvních tříd prožívali s napětím nejen oni, ale také jejich rodiče. Poctivě se na ně chystali také učitelé základních škol, kteří se snažili, aby první setkání budoucích žáčků se školou bylo co nejpoutavější a plné zábavy. Po letošních zápisech si ale oddechli především rodiče, kapacity základních škol na Praze 6 dovolily přijmout všechny místní předškoláky.

„Dobrou zprávou je, že se podařilo přijmout všechny děti ze spádových oblastí a že se do škol na našem území dostanou všechny děti z Prahy 6, i když ne pokaždé jde o školu vysněnou,” hodnotí průběh letošních zápisů zástupce starosty Městské části Prahy 6 pro školství Jan Lacina. Místní školy mohly přijmout také několik desítek dětí z jiných částí Prahy. „Zhruba devadesát prvňáků jsme přijali z jiných městských částí především díky tomu, že zhruba deset procent rodičů požádalo pro své děti o jednoroční odklad. Zápisy proběhly v přátelské a poklidné atmosféře i proto, že se rozšířil okruh škol, které rodičům dávají možnost rezervovat si na zápis vhodný termín,” dodává místostarosta Jan Lacina. 

Školy rozšířily nabídku

Měli jsme trochu trému, jak zápis dopadne, čtrnáct dnů jsme trénovali básničky, barvičky a počítání, ale nakonec to všechno dobře dopadlo, paní učitelky byly skvělé. Školy se už nemůžeme dočkat,” pochvaluje si výsledek zápisu osmadvacetiletá maminka šestiletého Erika z Prahy 6. Zápisy do prvních tříd probíhaly na všech patnácti školách ve stejném termínu - 3. a 4. února odpoledne. Kódovaný seznam přijatých dětí byl zveřejněn 20. února. Letos se také rozšířil počet škol, které vyšly vstříc zaneprázdněným rodičům a umožnily jim zarezervovat si konkrétní termín zápisu. Pestřejší byla také nabídka bilingvních tříd a alternativních výukových programů.

 

Počet volných míst v základních školách Prahy 6: 1171

Počet žadatelů o přijetí z MČ Praha 6: 1161

Celkový počet přijatých dětí: 1140

Počet nepřijatých dětí (odklad, příslušnost k jiné MČ): 220

 

 

Školy se na zápisy do prvních tříd poctivě připravily, a tak bylo první setkání předškoláků z Prahy 6 pro děti vesměs velmi příjemným a vzrušujícím zážitkem.

 

Foto: ZŠ Emmy Destinnové