Žáci natáčejí vzpomínky pamětníků pochodů smrti

Pražské povstání, hladomor na Ukrajině, prostředí disentu i pochod smrti. Právě pamětníky těchto dějinných momentů vyhledávají a nahrávají žáci základních škol v Praze 6 v rámci projektu Příběhy našich sousedů. Projekt vznikl ve spolupráci s neziskovou, nevládní organizací Post Bellum.

„Žáci se s pamětníky setkávají v malých skupinách, často doma u čaje, sami je vyzpovídávají a natáčejí. Poté, pod vedením svých učitelů a koordinátora ze společnosti Post Bellum, příběh zpracovávají do podoby videoprezentace, komiksu nebo rozhlasové reportáže,“ říká Hana Hniličková, koordinátorka vzdělávacích projektů.

V Praze 6 bude projekt zakončen slavnostní prezentací, která proběhne 11. března od 16 hodin v Národní technické knihovně. Všechny zpracované příběhy představí i doprovodná výstava, která bude do konce března k vidění v Galerii Chodník ve Skleněném paláci na náměstí Svobody. Výstava je putovní a a pak začne putovat po základních školách v Praze 6. Zpracované nahrávky se navíc publikují na stránce www.pribehynasichsousedu.cz a stanou se součástí sbírky Paměti národa.