Aukce děl mladých výtvarníků měla větší úspěch, než se čekalo

náhled souboruMimořádný úspěch mají za sebou děti, které navštěvují výtvarné oddělení Soukromé ZUŠ Orphenica v Praze 1 na Pohořelci.

Věnovaly svá díla ve prospěch svých vrstevníků – dětí s postižením z denního stacionáře DC Paprsek Středisko „Dar“ v Praze 6. Všechna jejich díla byla ve čtvrtek 19. března úspěšně vydražena na slavnostní charitativní aukci „Začínáme od kolébky“. Výtěžek dosáhl neuvěřitelných 122 tisíc korun.

Celou akci pořádaly Soukromá ZUŠ Orphenica a Sdružení rodičů a přátel Střediska „Dar“. Smyslem aukce bylo získat 63 tisíc korun na pořízení takzvané rezonanční kolébky, vhodné k terapii postižených dětí. Příprava aukce trvala celých pět měsíců. Vlastní aukce proběhla pod záštitou MČ Praha 6 ve čtvrtek 19. března v barokním sále Boženy Němcové v Památníku národního písemnictví na Strahově. „Slavnostního večera se zúčastnilo více než 100 hostů, mezi nimiž nechyběli samotní malí umělci a jejich rodiče, přátelé a podporovatelé obou pořádajících organizací a další vzácní hosté,“ uvedla Vlaďka Větrovská ze Sdružení rodičů a přátel Střediska „Dar“.

„Byla to kombinace neuvěřitelného adrenalinu a velmi příjemné a pohodové atmosféry, skvěle jsem se pobavila a zároveň přispěla na dobrou věc,“ komentovala událost Milena Hanušová (TOP 09), radní pro sociální a zdravotní politiku Prahy 6. Výsledek aukce pořadatele příjemně zaskočil, prodej děl mladých umělců totiž nakonec vynesl dvojnásobek částky, než jakou na pořízení rezonanční kolébky pořadatelé potřebují. „V takový výsledek jsme se neodvážili doufat ani v těch nejodvážnějších představách,“ připustil po skončení slavnostního večera Zbyšek Fialka ze ZUŠ Orphenica. „Pomoc potřebným lze poskytovat různými způsoby a - jak tato aukce potvrdila - i v každém věku,“ okomentovala úspěšnost akce Vlaďka Větrovská. Některá vydražená díla budou k vidění také v prostorách radnice MČ Praha 6.

Malí umělci se na aukci svých děl také sami podíleli.