Do Villy Pellé se vejde celý MĚSTOSVĚT

náhled souboruVýstavní prostory Villy Pellé se od 10. dubna do 19. června 2015 promění v MĚSTOSVĚT – jedinečný imaginární prostor, ohraničený pouze fantazií šestnácti aktuálně nejvýraznějších českých ilustrátorů literatury pro děti. Mimořádný výstavní projekt připravil spolek Porte, současný provozovatel Villy Pellé.

Kurátorka výstavy Daniela Kramerová vybrala šestnáct tvůrců - nestorů dětské ilustrace i autorů na startu umělecké dráhy. Výstavu doprovází řada zajímavých programů - výtvarných a tvůrčích dílen i besed s autory. Pro děti několika věkových kategorií je určena soutěž O nejkrásnější knižní obal. Vzniklá díla budou vystavena v půdní Čítárně, soubor nejlepších prací se pak promění v putovní výstavu. „Při zrodu naší výstavy jsme si uvědomili, že spíše než cestou oddělování, vytrhování jednoho autora nebo spřízněného okruhu, chceme propojovat, hledat, co autory z různých světů spojuje a v čem se naopak liší,“ říká kurátorka výstavy Daniela Kramerová.

V rámci výstavy tak návštěvníci budou moci porovnat dílo světoznámého klasika ilustrace druhé poloviny 20. století Miroslava Šaška, autorů narozených v meziválečném období (Eva Šedivá, Jindřich Kovařík) i silnou poválečnou generaci. Vedle již etablovaných a významných ilustrátorů seznamuje výstava i s těmi, kteří patří k nejmladší generaci tvůrců. Podrobnější informace na:www.villapelle.cz a www.porteos.cz.

Výstava přináší mimo jiné i díla jednoho z nejvýraznějších ilustrátorů druhé poloviny minulého století Miroslava Šaška.