Festival zdravých a domácích produktů se vrátil

náhled souboruPo zimní přestávce se v sobotu 7. března na Vítězné náměstí v Dejvicích, takzvaný „Kulaťák", znovu vrátily oblíbené Farmářské trhy. Letos tak začala jejich už šestá sezóna a ani tentokrát si Praha 6 na nezájem o tuto akci stěžovat nemohla. Dostatek bylo prodávajících i zájemců o jejich produkty.

„Kulaťák vznikl v roce 2010 jako první velký farmářský trh. Dnes k nám jezdí prodejci z celé republiky a nabízejí opravdu široký sortiment, obliba roste u zdravé stravy, jako například, vegan či raw, zájem je také o hotové jídlo, takzvané „farm menuh. Na jaře ke dni Země proto chystáme trh zaměřený zdravou a čerstvou výživu,h říká Andrea Vodňanská ze spolku, který Kulaťák pořádá.

„Letos se také snažíme dát příležitost prodejcům z Prahy 6. Začínalo u nás Bistro A table, k pravidelným návštěvníkům patří Raclette u Sýráku a od dubna začne nabízet své výrobky Břevnovská kavárna,h přibližuje Vodňanská plánované rozšíření nabídky.

 

Trhy přinesou Praze 6 zisk

Radní Městské části Praha 6 avizovali už před několika týdny, že chtějí, aby pořadatelé Farmářských trhů na Kulaťáku odváděli radnici poplatek za provozování stánků. Ve středu 25. března rada městské části schválila příslušný dodatek smlouvy. Po pěti letech úspěšného provozování podle nás nadešel čas, aby se vložené investice začaly naší městské části postupně vracet,“ řekl Jan Lacina , který byl pověřen vyjednáním nových podmínek.

Podle informací z tiskového odboru radnice to Praze 6 přinese ročně přes 900 tisíc korun. Místostarosta Lacina již dříve ujistil, že součástí dohody s provozovateli Farmářských trhů bude podmínka, že se poplatky nesmějí promítnout do zvýšení cen prodávaného zboží.

Pro příznivce trhů na Kulaťáku by změna smlouvy měla být jistým přínosem, umožní totiž, aby provozovatelé prodloužili otevírací dobu od osmé hodiny ranní až do šesté hodiny večer. Trhy až doposud končily vždy ve dvě hodiny odpoledne.

Trhy na Kulaťáku se během let staly nejen nákupní záležitostí, přibyli prodejci a s nimi i doprovodné atrakce. „Pro rodiny s dětmi máme k dispozici každou sobotu dětský koutek. Tak probíhají zdarma například dílničky, nebo nás navštěvují zvířátka z Točníku, na Velikonoce přijedou housátka a kachňátka,” popisuje atmosféru Farmářských trhů Andrea Vodňanská.