Osudy povstalce, přeživší holocaustu i disidenta očima pražských žáků

náhled souboruV rámci projektu Příběhy našich sousedů natáčeli žáci z Prahy 6 v uplynulých týdnech vyprávění pamětníků a na základě nahrávek a archivních materiálů zpracovali jejich celoživotní osudy. Ty představili ve středu11. března v Ballingově sále Národní technické knihovny.

„Odborná porota vybrala tři nelepší týmy. Hlavní cenu si odnesly žákyně ze základní školy Hanspaulka za zpracování příběhu terezínské pamětnice Doris Grozdanovičové. Druhé místo obsadily žákyně ze základní školy Norbertov s příběhem disidentky Jiřiny Šiklové. Na třetím místě se umístil tým ze základní školy Antonína Čermáka s příběhem Josefa Mundila,“ vyjmenovává pořadí oceněných škol koordinátorka vzdělávacích projektů Post Bellum Hana Hniličková.

V rámci slavnostní prezentace byla zahájena i výstava představující osudy všech pamětníků, kteří se svým vyprávěním na vzniku projektu podíleli. Expozice je do 8. dubna k vidění ve Skleněném paláci na náměstí Svobody. Poté začne putovat po zapojených základních školách.

 

Socioložka a publicistka Jiřina Šiklová je jednou z osobností, jejíž vzpomínky se žákům podařilo zachytit v rámci projektu neziskové organizace Post Bellum. Do 8. dubna lze výstavu, jež z rámci tohoto projektu vznikla, vidět ve Skleněném paláci na náměstí Svobody. Foto: Post Bellum