Osvobození 70

Jak si vlastně připomínat 70. výročí konce druhé světové války? Jak mluvit o událostech, které většina z nás nezažila a o nichž mnozí mladí lidé vůbec nemají tušení?

Vojenskými přehlídkami, kladením věnců a ukázkami historické bojové techniky? Bezpochyby ano, ale letošní výročí si chceme spolu s organizací Paměť národa připomenout také skrze příběhy posledních žijících válečných hrdinů. Mnohé z nich denně potkáváme a nenapadne nás, že ten vetchý stařík odnaproti sestřelil za války deset nepřátelských letadel, nebo že babička na lavičce v parku rozšiřovala protinacistické letáky. Chceme jejich příběhy připomenout právě teď, protože dalšího výročí se už drtivá většina z nich nedožije.

Bulvár hrdinů, Festival osvobození a Vlak Paměti národa – to jsou hlavní centra letošních oslav, které se pod názvem Osvobození 70 uskuteční v Dejvicích. Bulvár hrdinů promění od 1. do 22. května Dejvickou ulici ve specifickou galerii pod širým nebem, na které budou instalovány velkoformátové fotografie portrétů a příběhů 70 válečných pamětníků – veteránů, odbojářů, přeživších holokaustu, povstalců, nuceně nasazených. Bulvár hrdinů bude mít také svou virtuální podobu a návštěvníci si budou moci přímo na svých mobilních telefonech pomocí speciálních QR kódů pustit videdokumenty s příběhy vystavených 70 pamětníků z aplikace www.pametnaroda.cz

Dvoudenní hudební Festival osovobození na křižovatce Dejvické a Václavkovy zahájí hlavní část oslav v pátek 8. května vojenskou přehlídkou a koncertem Vojenské posádkové hudby, po které bude následovat vystoupení Jablkoně, Wabiho Daňka a Anety Langerové. V sobotu bude festival pokračovat vystoupením Mydy Rabycad, Sunflower Caravan a Republic of Two. Festival nezapomene ani na děti a zatímco v pátek je pro ně připraven koncert kapely Bombarďáci, hvězdou dětského programu v sobotu bude Kašpárek v rohlíku. Na pomezí Dejvické ulice a Vítězného náměstí bude instalován od 8. do 22. května Vlak Paměti národa. V interiéru dobového železničního vagónu zde bude mít veřejnost šanci všemi smysly zažít premiéru doku-dramatu, které působivou koláží historických audiovizuálních záznamů a současných nahrávek pamětníků provede publikum československými dějinami druhé světové války.

Součástí doprovodného programu Osvobození 70 budou také filmové projekce (Tobruk, Varšavské povstání…), besedy s válečnými veterány a historiky nebo komentované prohlídky protileteckého krytu na Dejvickém nádraží. Zkrátka a dobře 8. a 9. května nejezděte na chalupy, do přírody ani do jiných městských částí.