Do mapy partnerských měst se zapíše francouzský Dijon

Praha 6 je před podpisem smlouvy o partnerství s Dijonem – to je výsledek krátké návštěvy zástupců šestkové radnice v tomto východofrancouzském městě, ležícím v srdci známé vinařské oblasti Burgundsko.

Delegace vedená starostou Ondřejem Kolářem (TOP 09), zástupcem starosty pro otevřenou radnici, kulturu a školství Janem Lacinou (STAN) a uvolněným členem zastupitelstva pro strategickou koncepci ve zdravotnictví Mariánem Hoškem (KDU-ČSL), jednala ve dnech 15. a 16. dubna se svými francouzskými protějšky o možnostech spolupráce.

Ta by se mohla týkat zejména rozšíření možností studia a výměnných pobytů pro studenty z Prahy 6. „Studium Čechů v Dijonu má dlouholetou tradici, studoval tady například už československý prezident Edvard Beneš, který tu v roce 1908 získal doktorát z práva, místní gymnázium Lycée Carnot poskytuje dlouhodobě českým studentům stipendia. Jeho absolventi mají funkční organizaci - pobočku pařížské vysoké školy politologické Sciences Po, zaměřenou na středoevropská a východoevropská studia, kterou řídí český politolog Lukáš Macek,” upozorňuje zástupce starosty Jan Lacina na historické i současné vztahy mezi Českou republikou a Dijonem.

Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře zbývá jen oficiálně podepsat partnerskou smlouvu mezi Prahou 6 a hlavním městem departmentu Côte d'Or. „Proběhla setkání se členy městské rady Dijonu na téma školství, předškolního vzdělávání, péče o seniory. Projednali jsme podmínky partnerství Dijonu a Prahy 6, připravuje se návrh smlouvy o spolupráci,” konstatuje starosta Kolář. Podpisem smlouvy se počet partnerských měst zvýší na sedm. Obdobné smlouvy o partnerství a spolupráci totiž Praha 6 v minulosti podepsala s německým Bayreuthem, italským Rocegno Terme, francouzským Drancy, se Sankt-Petěrburgem, chorvatským městem Poreč a slovenským Ružomberkem.