Dvorky a předzahrádky ožijí blešími trhy a bistry

Na Praze 6, především v Dejvicích a Bubenči, ale také na Břevnově nebo Červeném vrchu, se v sobotu 16. května uskuteční již druhý Dvorkový bleší trh a Restaurant Day.

Akci koordinuje Spolek Živé město. Událost navazuje na úspěšný loňský první ročník a přináší unikátní příležitost, jak se podívat na méně známá a obvykle nepřístupná místa a zároveň se poznat se sousedy. Kromě blešího trhu a nabídky rozličných pochutin se návštěvníci mohou těšit na hraní her i workshopy. Detailní program je k dispozici na www.zive-mesto.cz. Akci podporuje Městská část Praha 6.

Spolek Živé město v posledních pěti letech uspořádal řadu bleších trhů na zahradě dejvického KC Klubovna, dvorky a předzahrádky městské části ale ožily blešími trhy teprve loni v květnu. „K uspořádání dvorkového blešáku nás inspirovaly Hofflohmärkte v Mnichově. Tam se podobná akce koná už několik let od jara do podzimu, každý víkend v jiné části města. Lidé ze sousedství se poznají, pošlou dál nepotřebné věci a návštěvníci z jiných čtvrtí poznají nová místa,“ vysvětluje původ akceTereza Mašková, předsedkyně Spolku Živé město. Třetí květnovou sobotu se navíc po celém světě koná Restaurant Day neboli den, kdy si kuchařští nadšenci otevírají své „jednodenní restaurace“. Živé město se tento nápad, který vznikl před několika lety ve Finsku, rozhodlo spojit s dvorkovými blešími trhy. „Přišlo nám, že na blešáku člověku vždy vyhládne, navíc vaření je vcelku sousedská aktivita, takže se občerstvení na dvorky hodí,“ dodává Mašková.

Podle údajů, dostupných v době uzávěrky tohoto vydání Šestky, by se akce měla uskutečnit na nejméně patnácti místech Prahy 6. „Nová místa stále přibývají a zájemci se mohou přihlásit ještě začátkem května. Převážně půjde o dvorky a předzahrádky činžovních domů, kromě toho ale ožije i park ve vnitrobloku, zahrada školky nebo prostor před několika kavárnami," upřesňuje Mašková. Veřejnosti budou k dispozici letáky s mapkou, podle níž bude možné vyrazit na návštěvu konkrétních míst. Většina z nich bude otevřena mezi 11. a 16. hodinou.