Koalice představila v Programovém prohlášení své záměry a cíle do roku 2018

náhled souboruProgramové prohlášení, dokument definující cíle a priority radnice, má od pátku 10. dubna Praha 6.

Rada městské části se v něm zavazuje mimo jiné rozšířit zveřejňování smluv, zpracovat dlouhodobý strategický plán, zrušit dříve uzavřené nevýhodné smlouvy, předkládat veřejnosti přehledné informace o nakládání s financemi, bojovat s bezdomovectvím. Prohlášení také deklaruje podporu činnosti policie, hasičů, ale i kultuře, sportu, seniorům, či školství.

Obsah tohoto strategického dokumentu se stal rozsáhle diskutovaným tématem na jednání zastupitelstva městské části v pátek 24. dubna. "Programové prohlášení je chápáno jako strategický dokument, má 16 kapitol, 8 stran A4, oproti minulému, které mělo 44 stran. Snažili jsme se soustředit na věci, které jsou z našeho pohledu podstatné pro širší veřejnost,” řekl k předloženému dokumentu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Naše Programové prohlášení je krátké, o to víc mne překvapuje, že ho mnozí z vás nečetli pečlivě. To, na co předchozí rada potřebovala půl stránky, na to nám stačí jedna jediná věta,” reagovala na výhrady některých opozičních zastupitelů, že Prohlášení je málo obsáhlé, zástupkyně starosty Petra Kolínská (SZ). „Jsem velmi hrdá, že naše Programové prohlášení nezačíná penězi, ale strategickými věcmi,” dodala Kolínská.

 

Podle opozice je text příliš obecný

Přesto, že Prohlášení současné koalice vzniklo o měsíc dříve, než v případě minulého vedení radnice a zahrnuje celkem šestnáct tématických kapitol, opozice vytkla radním, že jeho vypracování trvalo příliš dlouho a jeho obsah je příliš vágní. „Drželi jsme se trochu při zemi, protože je lehké naslibovat mnoho věcí, ale je obtížnější je pak plnit,” reagovala na výhrady opozice místostarostka Petra Kolínská. Podle představitelů současné koalice zahrnuje Programové prohlášení všechna podstatná témata a přináší nová. „Byly účtovány nehorázné částky, za služby advokátních kanceláří. Byly zadávány prapodivné tendry a zakázky,” řekl na adresu minulého vedení radnice současný starosta Ondřej Kolář. Podle něj má koalice vůli důsledky těchto praktik napravit.

Materiál je nekonkrétní, nejsou v něm jasné termíny ani stanoviska rady k aktuálním problémům. Šestka po dvaceti letech nemá nejmenší představu, co se s ní bude v příštích čtyřech letech dít,” soudí o novém Programovém prohlášení Jakub Stárek, zastupitel ODS a člen kontrolního a finančního výboru. „Musím hodnotit Programové prohlášení jako vágní a stanovené cíle bez termínu jsou tedy obtížně kontrolovatelné. Minulá rada sice Prohlášení schvalovala o měsíc déle, ale bylo to 44 stran. Například kapitola sociálně-bytové otázky vůbec neříká, jak bude přistupováno k osobám v bytové nouzi,” uvedl zastupitel René Pekárek (ČSSD). „V textu najdeme plno slov typu podpoříme, zlepšíme, vytvoříme. Nic proti tomu, nicméně toho konkrétního tam opravdu mnoho nenajdeme. Tento program není vůbec kontrolovatelný, tento program je nekonkrétní, vyhýbá se politickým kolizím,” prohlásil na jednání zastupitelstva zastupitel Ivan Hrůza (KSČM).

Programové prohlášení RMČ Praha 6 pro období 2014-2018

 

 

Mezi hlavní témata dubnového jednání zastupitelstva patřila zpráva o bezpečnosti a Programové prohlášení. Foto: JM