Letiště přišlo s návrhem, jak zrychlit cestování do centra Prahy

náhled souboruZjednodušit a zrychlit cestování z Letiště Václava Havla do centra metropole se snaží Český aeroholding. Navrhuje změnu trasy linky 119 z letiště nejkratší cestou na stanici metra Nádraží Veleslavín a vizuální i prostorovou úpravu linky 119 na modrý Airport bus.

Klienti letiště by se tak do centra Prahy dostali rychleji a také pohodlněji než dosud. Dalším z možných řešení by bylo zřízení zcela nové linky, provozované letištěm. Praze 6 by to mělo přinést snížení dopravní zátěže.

„Počátkem dubna vedení radnice navštívilo svého významného partnera Letiště Václava Havla a z jednání se členy představenstva vyplynula informace, kterou považujeme pro naši městkou část za přínosnou," řekla zástupkyně starosty Eva Smutná (TOP 09). „Český aeroholding má připraven projekt spojení letiště Václava Havla s centrem veřejnou dopravou za třicet minut.g dodává Smutná.

Podle vyjádření mluvčí Letiště Václava Havla Mariky Janouškové má vedení letiště zájem na tom, aby cestování z letiště do centrálních částí bylo nejen rychlejší, ale také pohodlnější. „V tuto chvíli probíhají jednání s Generálním ředitelstvím Dopravního podniku," uvedla mluvčí Janoušková. Ve hře je několik variant, jednou z nich je využití stávající linky 119, další možností je například zřízení nového autobusového spoje.

„Letiště Václava Havla Praha vždy chtělo co nejvíce přizpůsobit svým potřebám linku 119, například zrušit všechny nácestné zastávky mimo areály letiště, v tomto ohledu je výsledkem od 7. 4. změna charakteru většiny zastávek na znamení. Případná speciální linka z Nádraží Veleslavín je vzhledem ke vzdálenosti již velmi diskutabilní, nicméně pokud by byl ze strany Letiště zájem takovou linku financovat, lze o tom jistě debatovat. Upozorňuji však, že autobusový terminál Nádraží Veleslavín je v tuto chvíli kapacitně téměř vyčerpán a další výrazné navýšení počtu spojů zde již není možné,” komentuje záměr Aeroholdingu mluvčí Dopravního podniku Jiří Štábl. „Nadále je v provozu speciální linka AE z Hlavního nádraží, její provoz je financován ze strany Českých drah,” dodává mluvčí Dopravního podniku.

Plány Českého aeroholdingu počítají s tím, že by linka mezi letištěm a stanicí metra Veleslavín měla mít speciálně upravený interiér pro odložení zavazadel a cestujícím nabízet i wi-fi připojení. Do budoucna se zvažuje , že by dopravu mohly zajištovat ekologické autobusy nebo elektrobusy.

Jeden z návrhů předpokládá úpravu stávající linky 119, cestující by měla upoutat odlišným designem. Zdroj: LVHP