Městská část 6 má ambice zřídit "park Liberátorů"

náhled souboruSochy a busty významných osobností světových dějin na jednom místě – o projektu takzvaného parku Liberátorů, který by měl vzniknout v prostoru náměstí Interbrigády, se na Praze 6 diskutuje už několik let.

Místostarosta Prahy 6 pro školství, kulturu a volný čas, Jan Lacina (STAN) navrhl na poslední schůzi zastupitelstva v pátek 24. dubna, aby se Praha 6 pokusila myšlenku prosadit. Projekt by podle něj mohl sloužit jako specifický průvodce dějinami 19. a 20. století.

„Už dnes stojí v rozsáhlém prostoru náměstí Interbrigády sochy a busty významných, a někdy i rozporuplných postav světových dějin: sovětský maršál Koněv, latinskoamerický revolucionář Simon Bolívar, mexický prezident Benito Juaréz... Radnice dlouho připravuje další instalaci - tentokrát chilského vůdce boje za nezávislost Berndarda O´Higginse - původem Ira. Polské velvyslanectví nás letos oslovilo s myšlenkou na pomník polského šlechtice a předsedy někdejší vlády Předlitavska Kazimíra Felixe Badeniho,” říká místostarosta Lacina. Ten se chystá oslovit komisi Prahy 6 pro místopis a čestná občanství. „Pokud v ní najdu pochopení, obrátili bychom se na Radu hlavního města Prahy, zda by nám nevyšli v pojmenování vstříc. Mexický generál a prezident Lázaro Cárdenas del Rio, podle kterého se dnes část parku jmenuje, by pak logicky měl dostat v parku vlastní bustu,” dodává místostarosta.

„V zimě byly se zástupci petičního výboru projednány plánované zásahy na vegetaci. Tyto zahrnovaly zdravotní řezy stromů v parku, které byly následně realizovány. Kromě řezů bude nutné vést řízení o kácení několika stromů, které nelze zachránit. Plánuji projednání s veřejností, kde budou poskytnuty informace o vegetaci v parku, představení projektové dokumentace, vypracované za minulého vedení radnice a hlavně proběhne diskuse s místními, včetně ankety o další perspektivě parku. Veškeré další změny budou probíhat za participace veřejnosti," řekl radní Antonín Nechvátal, který má na starost oblast životního prostředí.

„Změnu názvu a celkového pojetí na park Liberátorů jednoznačně podpořím,h okomentoval záměr místostarosta Martin Polách (ANO) zodpovědný za strategický rozvoj a veřejný prostor.

 

Co s maršálem Koněvem?

V Parku liberátorů by měl zůstat i pomník kontroverzního maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, který sehrál významnou roli při osvobozování, za což obdržel čestná vyznamenání - mimo jiné britské, francouzské i americké. V roce 1956 se ovšem podílel na potlačení Maďarského povstání, sehrál neblahou úlohu také při okupaci Československa v roce 1968. Právě to se stalo důvodem, proč část veřejnosti chce dosáhnout odstranění jeho pomníku. Tématu se dokonce věnovala jedna z dubnových reportáží České televize.

„Zastupitelé ČSSD se jasně vyjádřili na dubnovém zastupitelstvu s tím, že odmítli odstranění pomníku. Historie Druhé světové války se nedá přepisovat odstraňováním pomníků. Užitečnější je historii vnímat ve všech souvislostech a k tomu je především potřeba podpořit kvalitní výuku historie na školách,” míní zastupitel René Pekárek (ČSSD).

„Odstranění tohoto pomníku je naším dlouholetým cílem. Interpelací se o to v minulosti pokoušela naše členka Helena Frankenbergerová, avšak bezvýsledně. Za náš klub podáváme zastupitelstvu návrh na odstranění pomníku. Do doby, než bude odstraněn, požadujeme u něj umístit informační tabuli,g vyzval vedení městské části Alexander Holub z Konzervativního klubu Prahy 6. Právě zmíněný Klub prosazoval v reportáži ČT, aby památník z veřejného prostoru zmizel. „Reportáž v ČT vzbouřila emoce. Myslím, že v takových pořadech by bylo třeba, aby vystoupil někdo ze zastupitelstva a uvedl na pravou míru různé hysterické výkřiky, které se tam prezentovaly,h doporučila obyvatelka Prahy 6 Eva Havelková ve své interpelaci na jednání zastupitelstva.

„Tím, že by se socha odstranila, by se nic nevyřešilo. Věřím, že žijeme ve společnosti, která se nebojí pravdy, a která nepotřebuje odstraňovat pomníky. Myslím si, že pokud tam pomník zůstane a bude opatřen vysvětlující cedulkou, může sloužit jako příklad, že se z dřívějšího hrdiny může klidně stát padouch,h reaguje na tendence odstranit Koněvův pomník z Prahy 6 starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

 

Podaří-li se projekt parku Liberátorů realizovat, mělo by v něm zůstat místo i pro pomník kontroverzního maršála I. S. Koněva. Foto: Roman Kelbich