Do finále soutěže Antifetfest 2015 míří snímek MY

náhled souboruŠikana, rasismus, nezdravý rizikový životní styl mladých, závislost na alkoholu, návykové látky, závislost na mobilu – taková jsou témata 8. ročníku filmového klání Antifetfest 2015.

Ve středu 6. května probíhalo v divadle Semafor slavnostní promítání a vyhlášení vítězů festivalu v rámci místního kola Prahy 6. Celopražské finále soutěžních snímků a vyhlášení absolutních vítězů proběhne ve středu 17. června od 9.00 hodin v Kině Světozor. Pořadatelem akce je hlavní město ve spolupráci s městskými částmi.

Lokální kolo probíhalo na Praze 6 od loňského listopadu do března letošního roku. Celkem bylo do soutěže v této městské části přihlášeno 8 filmů, z toho 7 filmů ze základních škol a 1 film ze střední školy. Všechna díla hodnotila odborná porota, v níž se sešli zástupci radnice, městské policie, pedagogové a odborníci na prevenci. Porota vybrala nejlepší 3 snímky, do celopražského kola Antifetfestu postupuje vítězný snímek s názvem MY nadějné mladé filmařky Jany Rambové ze ZŠ Bílá. Program v Semaforu zpestřilo hudební vystoupení Radka Bangy alias Gipsy.cz a premiéra filmu „Na hraně“ režiséra Davida Vignera. Celou událostí provázel moderátor Jan Musil.

„V Semaforu byla skvělá atmosféra. Bylo vidět, že děti témata o závislostech považují za důležitá, samo natáčení je baví a do projektu se rády zapojují. Teď ještě držme palce na celopražské finále," říká radní Milena Hanušová (TOP 09), zodpovědná za sociální politiku. „Bylo pro mne radostí zúčastnit se přehlídky filmů v rámci Antifetfestu a předávat ceny mladým lidem, kteří velmi přesně kápli na jádro problémů se závislostmi nebo šikanou. Dokázali to také vyjádřit sdělným způsobem svým vrstevníkům a vtipně zaujmout i nás dospělé. Proto jsou pro mne vítězové všichni," oceňuje výkony mladých filmařů uvolněný zastupitel Marián Hošek (KDU-ČSL), zodpovědný za zdravotnictví.

 

Výsledky lokálního kola Prahy 6:

1. místo s počtem 253 bodů - film MY

(autorka Jana Rambová ze ZŠ Bílá)

2. místo s počtem 245 bodů - film Petřín

(autorka Andrea Nacházelová ze ZŠ Petřiny Sever)

3. místo s počtem 222 bodů - film I maličkosti zabíjí

(Videocorn: Klára Kudláčková, Jiřina Maťátková ze ZŠ Nám. Svobody)

 

V kategorii středních škol postupuje do finále film TABU

(Up is Down Production - Gymnázium Nad Alejí.)

 

Na snímku tvůrci oceněných filmů se zástupci MČ Praha 6, radní Milenou Hanušovou z TOP 09 (vpravo) a zastupitelem Mariánem Hoškem z KDU-ČSL (vlevo). Na snímku čtvrtý zprava je známý muzikant Radek Banga alias Gipsy.cz.

Foto: Roman Kelbich