Jednání o budoucnosti lokality Džbán vstupují do další fáze

O získání pozemků v přírodní lokalitě Džbán usiluje radnice Prahy 6. V polovině května oslovil starosta Ondřej Kolář (TOP 09) primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) dopisem, v němž žádá, aby magistrát pomohl městské části získat zmíněnou lokalitu do vlastnictví.

V tuto chvíli jsou pozemky na Džbánu v majetku společnosti Molepo. Ta je získala od akciové společnosti Pražské vodovody a kanalizace v rámci likvidace. Společnost deklarovala zájem postavit na těchto pozemcích obytné domy. Proti jsou občanské iniciativy i většina občanů Prahy 6. Záležitost se neúspěšně řeší již několik let. „Víme, že na daných pozemcích se mělo stavět, což je však v rozporu s územním plánem, a doufáme, že vlastník bude ochoten přistoupit na směnu za jiné pozemky na území hlavního města Prahy s možností výstavby.“ říká starosta Ondřej Kolář.

Využití? Pro sport a kulturu

Pokud by se městské části Praha 6 podařilo pozemky na Džbánu získat, mohly by sloužit volnočasovým aktivitám, podobně jako Ladronka. „Tím dalším důvodem, proč bychom doporučili dohodu se společností Molepo, je i maximální vytíženost Ladronky, která je v tuto chvíli na samé hranici únosnosti. V areálu Ladronka se pořádají desítky kulturních a sportovních akcí s celopražským významem. Účastní se jich obvykle desítky tisíc lidí," říká radní pro ekonomiku Jaromír Vaculík (TOP 09).

„Záležitost je i pro veřejnost poměrně citlivá. Lidé ji bedlivě sledují a kontaktují dejvickou radnici. Proto se obracíme na pražský magistrát. Preferovali bychom volnočasové využití celé oblasti,“ dodává starosta Kolář. „Velice podporujeme, aby pozemky na Džbánu přešly na Prahu 6, aby se z této lokality stalo podobné místo, jako je Ladronka, které bude sloužit lidem. Vždy jsme takovoou věc žádali a prosazovali. Věřme, že tentokrát se podaří tento záměr dovést k úspěšnému konci,” podporuje záměr radnice také zastupitelka opoziční KSČM Helena Briardová.