O dotaci na kulturní projekty požádalo přes šedesát subjektů

Přes šedesát subjektů si v jarním kole dotačního programu Kultura 2015 podalo žádost na podporu celkem 83 projektů.

Žádají o více než 12 milionů korun. V průběhu června z nich bude kulturní komise vybírat, které podpořit, k dispozici má dva miliony. Pokud její doporučení schválí rada a následně zastupitelstvo městské části, budou výsledky známy v prvním červencovém týdnu.

„Jak jsme očekávali, podané projekty jsou pestré a zahrnují celou škálu aktivit v oblasti kultury, třeba nejrůznější divadelní představení, výstavy, koncerty nebo rovnou festivaly moderní i vážné hudby, projekty, které propojují generace a oživují společenský život v Praze 6,“ říká Romana Vylitová, vedoucí oddělení kultury MČ Praha 6. Mezi ty nejzajímavější patří například festival dětských divadelních souborů, kterých je na Praze 6 téměř čtyřicet. O dotaci se uchází také projekt sousedských nedělních trhů.

„Vycházíme z toho, že nejraději se lidé zapojí do toho, co sami potřebují nebo chtějí mít. Žijí tady, znají svoje okolí a mají naprosto konkrétní představu, co by mohlo být jinak. Právě proto jsou tady kulturní dotace, které mají podpořit jejich úsilí a nastartovat proces změny,“ říká Jan Lacina (STAN), zodpovědný za školství a kulturu..

Další dotační program v oblasti kultury pro rok 2016 a víceleté projekty plánuje radnice vypsat v říjnu, kromě toho budou moci zájemci od září zažádat také o takzvané „rychlé dotace" do 10 tisíc korun, které budou rozděleny do jednoho měsíce po podání žádosti.