Hendikepovaný sportovec si z Jižní Koreje přivezl bronz

náhled souboruZrakově hendikepovaný hráč bowlingu Josef Gruncl se po návratu z Jižní Koreje může pochlubit bronzovou medailí.

Jeho účast na Světových hrách v Soulu, pořádaných letos v květnu Mezinárodní asociací nevidomých sportovců (IBSA), podpořila radnice Prahy 6. Díky tomu mohl být jedním z nemnoha Čechů, kteří v Soulu reprezentovali svou zemi. Josef Gruncl působí už dvacet let jako pedagog v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina, o. p. s.

Talentovaný hráč, který má už za sebou účast na mnoha významných závodech doma i ve světě, se netají tím, že jeho cesta na Světové hry v Soulu byla v ohrožení. „Náklady na cestu, včetně startovného, jsou dost vysoké a z příjmů, které mám, bych to zaplatit nemohl. Fakt, že mě Praha 6 finančně podpořila, mi i psychicky velmi pomohl," připouští Josef Gruncl. Ten se svému oblíbenému sportu věnuje už od roku 2007. Díky vášni a talentu pro bowling se už dostal například do Japonska, na Mistrovství Evropy ve Finsku i Mistrovství světa v Malajsii.

„Se Střediskem pro nevidomé na Dědině naše městská část dlouhodobě spolupracuje, odtud také pana Gruncla známe a rozhodli jsme se ho v tomto případě podpořit patnácti tisíci korunami. Jeho úspěch mu moc přejeme." říká radní Milena Hanušová (TOP 09), zodpovědná za sociální oblast. Zrakově postižený sportovec, jemuž letos bylo právě padesát let, by si přál u svého oblíbeného sportu ještě alespoň pár let vydržet a také si splnit svůj největší sen. „Chtěl bych získat zlatou medaili," přiznává. Jeho velké přání se mu s trochou příslovečného štěstí může splnit už příští rok, kdy jej čeká účast na Světovém poháru v Polsku.

Josef Gruncl přišel ukázat svou bronzovou medailí ze Soulu na radnici, která mu k cestě za úspěchem pomohla. Foto: JM