Kvůli znečištěné vodě vznikne speciální komise

Zřízení speciálního vyšetřovacího týmu, jenž by měl jasně určit zodpovědnost za závažné ohrožení zdraví obyvatel Dejvic a Bubenče kontaminovanou vodou, žádají zastupitelé Prahy 6.

Ve čtvrtek 25. června odhlasovali usnesení, v němž vyzvali, aby Rada hlavního města Prahy zřídila komisi, jež prověří míru zavinění vzniku mimořádné události. Závěry vyšetřování by měly být zveřejněny 30. září letošního roku.

„Z mého pohledu není možné označit jenom jednoho viníka," prohlásil na zastupitelstvu starosta Ondřej Kolář (TOP 09). „Je nutné se zamyslet, kdo je vlastníkem té vodovodní soustavy. Magistrát se k tomu staví celkem laxně. Pokud vím, nezaujal doposud žádné jednoznačné stanovisko, proto budeme žádat Hlavní město Praha, aby přijalo taková opatření, aby se eliminovaly takovéto a podobné události," dodal.

Vyšetřovací komise by podle starosty měla zjistit nejen to, kdo je za havarijní situaci zodpovědný, ale také prověřit stav kanalizačního a vodovodního řadu v Praze. Usnesení zahrnuje také bod, jímž vedení Prahy 6 apeluje na ty členy zastupitelstva, kteří jsou zároveň poslanci Parlamentu ČR, aby vyvinuli iniciativu vedoucí ke změně příslušné legislativy. To by mělo samosprávě umožnit, aby v podobných případech mohla pružněji a aktivněji jednat. Krom toho zastupitelstvo městské části požaduje, aby Ministerstvo zdravotnictví prověřilo postup Hygienické stanice hl. m. Prahy. 

Kritika opozičních zastupitelů

Havárie, jaká v novodobé historii Prahy nemá obdoby, spustila spekulace o tom, zda vedení radnice reagovalo tak, jak mělo. S výjimkou ODS však reakci vedení radnice na hygienický kolaps v Dejvicích a Bubenči opozice nijak významně nekritizovala.

„Ač krizové řízení neselhalo, má co zlepšit. Nechci ani domyslet, co by se mohlo stát, kdyby šlo o záměrný útok na infrastrukturu vody," upozornil na stále frekventovanější možnost teroristických útoků zastupitel za KSČM Ivan Hrůza, člen bezpečnostní komise. „Myslíme, si že radnice udělala mnohé, ale řadu věcí podcenila. Krizový štáb se sešel až v pondělí po poledni. Radnice by měla začít tím, že se omluví, že situaci nezvládla," zaútočil na koalici Jiří Lála z ODS, člen bezpečnostní komise.

René Pekárek z ČSSD připomněl skutečnost, že se Praha při privatizaci vodovodní sítě vzdala účinné kontroly nad strategickou částí infrastruktury. „Je třeba vyvodit jasné důsledky k cizí společnosti, která zodpovídá za kvalitu a hledat cestu, jak se zbavit nevýhodných smluv," upozornil.