Metropolitní plán dělí hlavní město podle charakteru lokalit: Praha 6 prezentovala svá stanoviska

náhled souboruMetropolitní plán, který má nahradit stávající územní plán Prahy, je ve své poslední fázi.

V květnu se k němu vyjadřovali také zástupci Městské části Praha 6. Takzvaný Metropolitní plán dělí celé území Prahy do lokalit podle charakteru zástavby. Dosavadní územní plán totiž rozdílný charakter jednotlivých území nerozlišoval a například k vilovým čtvrtím přistupoval stejně, jako k sídlištím. Plán by měl mimo jiné zavést do praxe například výškovou regulaci zástavby na celém území Prahy. Takové omezení doposud platilo pouze na pětině území hlavního města.

„Cílem konzultací bylo, aby zpracovatelé plánu z Institutu plánování a rozvoje měli všechny informace a mohli pak nastavit vhodný způsob regulace. Velice si ceníme zpětné vazby od zástupců městských částí. Nejen, že na konzultace přišly všechny městské části, ale drtivá většina z nich nám řekla, že pro ně byly konzultace velmi užitečné,“ uvádí ředitel IPR Petr Hlaváček. „Konzultaci považujeme za přínosnou, mohli jsme již v průběhu tvorby návrhu upozornit na některé zásadní problémy spojené s územním a strategickým rozvojem naší městské části. S ohledem na rozsah území a důležitost nově vznikajícího dokumentu budeme vítat další setkání," zhodnotila výsledek schůzky místostarostka Prahy 6 Eva Smutná (BEZPP za TOP 09), zodpovědná za územní rozvoj a plánování.

Místostarostka Ing. arch. Eva Smutná (BEZPP za TOP 09) a místostarosta Ing. arch. Martin Polách (ANO) během konzultací s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Zdroj: IPR

Nové parky pro Prahu 6

IPR zjistil deficity parků po celé Praze a ve spolupráci s Prahou 6 vymezuje v novém Metropolitním plánu návrhové parky, například park Střešovické skály, park u Starých Střešovic, Hanspaulka Kotlářka, Údolí Litovického potoka, Mariánské hradby a mnoho dalších.

Dopravní stavby

Některé z oblastí Prahy 6 jsou necitlivě dotčeny silnicemi s hustou dopravou. To se týká třeba Patočkovy ulice, která je pro místní obyvatele bariérou od Vypichu až po křižovatku u Pražského hradu. Metropolitní plán bude chtít iniciovat, aby se ulice jako Evropská či Milady Horákové i další v budoucnu proměnily v příjemné městské třídy a bulváry, které budou lemovány reprezentativními budovami s obchody a kavárnami v přízemí a stromořadími. Zároveň budou hlavními tepnami pro provoz městské hromadné dopravy.

Více informací o vznikajícím Metropolitním plánu na:

www.iprpraha.cz/metropolitniplan