Radnice odměnila hasiče, který zachránil chlapce

náhled souboru„Skvělá zkušenost, jakou bych už nikdy nechtěl zažít,“ tak komentuje Jiří Macků událost, za niž se ve čtvrtek 25. června dočkal ocenění a poděkování od vedení Městské části Prahy 6.

Člen hasičckého sboru z Petřin zachránil letos v březnu život malého chlapce. Za jeho pohotový zásah mu oficiálně poděkoval starosta Ondřej Kolář (TOP 09). Obětavý muž dostal kromě poděkování také dar ve výši deset tisíc korun.

Drama, které díky pohotovému jednání Jiřího Macků dopadlo šťastně, se odehrálo letos na jaře. „Pracoval jsem na stavbě a naproti přes ulici si u sousedů na zahradě hrál malý dvouletý chlapec,“ vzpomíná Jiří Macků na osudové okamžiky. Profesionální hasič přestal věnovat dění u sousedů pozornost. Po chvíli ale uslyšel zoufalé volání o pomoc. „Na zahradě sousedů došlo k tragické události, jejich dvouletý Honzík spadl do bazénu a jeho máma zoufale volala o pomoc. Okamžitě jsem běžel na místo, matka sice chlapce už vytáhla z vody, ale byla v šoku,“ líčí oceněný muž tehdejší událost.

Duchapřítomně přivolal záchranku, zahájil masáž srdce a umělé dýchání. „Honzík začal asi po minutě jevit první známky života, pak dokonce začal nabírat na pláč. Byla to obrovská úleva,“ vzpomíná Jiří Macků. O svém zážitku se zmínil kolegům v práci. Tak se o jeho činu dozvěděla radnice Prahy 6.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář poděkoval Jiřímu Macků z Petřin za záchranu lidského života. Foto: JM