Radnice se ohradila proti prodeji koupaliště v Tiché Šárce

Převod areálu koupaliště v Tiché Šárce do rukou soukromého subjektu, který jej začátkem června získal ve veřejné dražbě od Ministerstva financí, vzbudil nelibost vedení Městské části Prahy 6.

Radnice usilovala o to, aby nemovitost v atraktivní lokalitě přírodní rezervace sama získala. Rozhodnutí o prodeji bylo v rukou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Praha 6 žádala, aby úřad pozemky neprodával a jednal s hlavním městem a s městskou částí o jejich převedení do obecního vlastnictví.

„Nás samozřejmě mrzí, že k prodeji areálu soukromému vlastníkovi došlo. Praha 6 má ale možnosti, jak ovlivnit další podobu této velmi vyhledávané lokality,“ dodal starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09). „Městská část Praha 6 bude velmi důkladně kontrolovat soulad případného soukromého záměru na předmětných pozemcích a v žádném případě nepřipustí změnu územního plánu,“ ujistil zástupce starosty Prahy 6 a místopředseda komise pro územní rozvoj Martin Polách (ANO). „Byli jsme ochotni zaplatit obdobnou cenu, jakou nabídla firma. Úřad moc dobře ví, že veřejné soutěže se de facto účastnit nemůžeme. Veřejný zájem byl pošlapán, postup Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových považuji za ostudný,“ řekla zástupkyně starosty Petra Kolínská (SZ).

Nový vlastník získal celkem 16 tisíc metrů čtverečních pozemků. Minimální vyvolávací cena byla ministerstvem stanovena na 16,1 milionu korun. Údaj o tom, kolik vítězná firma za nemovitost zaplatila, není veřejně znám. Podle informace, kterou zveřejnila ČTK, měly být pozemky získány za částku 17 milionů korun. Prodej většina dotázaných obyvatel Prahy 6 jednoznačně odmítá „Jde o natolik významnou přírodní lokalitu, že je pro mne absolutně nepředstavitelné, jak někdo mohl dovolit, aby se jí Praha vzdala a prodala ji do soukromých rukou," odsuzuje prodej areálu například dvaašedesátiletý Jaromír Staněk z Veleslavína.