Zastupitelstvo schválilo téměř dva miliony na kulturu

náhled souboruNa základě doporučení kulturní komise a rady městské části rozdělilo zastupitelstvo téměř 2 miliony korun (přesně 1,988 tis. Kč) mezi 27 projektů z oblasti kultury.

Tyto mimořádné dotace v neobvyklém jarním termínu podpoří např. znovuotevření kina na Dlabačově, kulturní program v prostoru nově vznikajícího Kampusu Dejvice, nedělní sousedské trhy, několik výstav, hudebních a divadelních festivalů, koncertů vážné hudby nebo přednášky o historii Prahy 6.

„Tak jako v únoru, i tentokrát jsme jednotlivým projektům poskytli podstatně vyšší částky, než kdykoliv předtím. Chtěli jsme, aby projekt seškrtáním rozpočtu neztratil svou původní podobu. Na druhou stranu je jasné, že jsme nemohli uspokojit všechny žadatele. Komise vybírala podle předem daných kritérií a podle počtu získaných bodů určila výši dotace,“ říká zástupce starosty Jan Lacina (Starostové). „Na druhou stranu budeme jako radnice po příjemcích důsledně vyžadovat, aby splnili, k čemu se zavázali, zajímá nás, jaké akce pořádají a rádi je přijdeme na akci navštívit“, dodává Lacina.

Neúspěšní žadatelé mohou zkusit štěstí zase na podzim, kdy bude vypsán dotační program na podporu jednoletých i víceletých projektů v oblasti kultury. Informace o vyhlášení dotace budou zveřejněny na webu Prahy 6.

Přehled podpořených projektů podle zaměření:

■ Publikační činnost (Sborník k výstavě Příběhy našich sousedů, Publikační projekt: Renáta Fučíková – Praha v srdci. Obrázky z města i předměstí)

■ Divadelní představení (Kaštan dětem, Fresh senior divadlo, Divadelní ŠESTKAfest – Divadelní přehlídka dětských a studentských souborů Prahy 6, V Dejvickém divadle po XIV.)

■ Podpora místních uměleckých souborů (Podpora činnosti dětského folklórního souboru Rosénka)

■ Hudební festivaly (Vox 015 – benefiční hudební festival, Blu§ix, Jazzgate, Podzimní sousedský festival, Hanspaulské hudební slavnosti ke dni svatého Václava 2015 – 7. ročník, hudba a pódiová vystoupení, Šestka sobě)

■ Výstavní činnost (Galerie pro onkologické pacienty, jejich blízké a podporující umělce, Skupinová výstava „Galerie s jižním světlem“ v galerii ENTRANCE, Rozšíření fotogalerie Juliska, Galerie Makráč 2015)

■ Koncerty vážné hudby (Břevnovská hudební setkání, Adventní koncert PSPU v Praze 6)

■ Podpora komunitního života (První bubenečská dvorní společnost: Sraz pamětníků dvora a další komunitní akce, Sousedské trhy na Puškinově náměstí, Ožijte se svou čtvrtí – podzim 2015, Zažít Břevnov jinak, Prostor pro šestku)

■ Přednášky (Cesty do minulosti v Praze 6)

■ Provoz kina (Kino Dlabačov)

Zájemci o podporu kulturních akcí mohou požádat o dar

Finanční dary do výše deseti tisíc korun na kulturní akce odpovídají plánovaným „rychlým grantům, u kterých lze zkrátit čas mezi zažádáním o peníze a jejich získáním. Jejich výhodou bude, jak už z názvu vyplývá, právě rychlost získání peněz. Od podání žádosti o finanční podporu až po předání daru by neměl uplynout více než jeden měsíc. Zažádat o dar můžete i na akce již realizované. Zájemci mohou žádat od nynějška až do vyčerpání částky 150 tis. Kč, získané díky úpravě rozpočtu.

Informace o tom, jak o dar zažádat, najdete na webových stránkách v sekci oddělení kultury nebo je poskytne Romana Vylitová, vedoucí oddělení kultury, tel. 220 189 510, rvylitova@praha6.cz.

Díky mimořádným dotacím v oblasti kultury vznikne několik nových divadelních představení prezentujících tvorbu souborů z Prahy 6. Foto: RK