Historický okamžik na vlastní kůži: bitva na Bílé hoře

náhled souboruVýznamná historická událost se odehrála 8. listopadu 1620, ovšem rekonstrukce této bitvy se z důvodu vhodného počasí koná pravidelně už o dva měsíce dříve. Letos o víkendu 19. a 20. září to bude už po jedenácté.

Bělohorskou pláň zaplní stánky s tradičními řemesly, taverny a jiné atrakce. Rekonstrukce bitvy, do které jsou zapojeny stovky účinkujících z celé Evropy – pěší, jezdci na koních i dělostřelci s mnoha děly, přiblíží dramatickou epizodu českých dějin.

Rekonstrukci bitvy na Bílé hoře můžete přihlížet na Bělohorské pláni u zdi obory Hvězda v Praze 6. Ať už dorazíte v sobotu nebo v neděli, o nic nepřijdete. Program, z něhož si vybere celá rodina, bude probíhat po oba dny stejně, vždy mezi 12. a 17. hodinou.

Vše začne v pravé poledne slavnostní dělostřeleckou salvou. Na tržišti budou řemeslníci předvádět svou zručnost a hostinští se postarají o vaše vyprahlá hrdla i hladové žaludky. Život vojska poznáte na prohlídkách vojenského ležení a stájí, poučí vás zde také o vývoji střelných zbraní. Bláznivou podívanou chystají kejklíři. V průběhu celého dne pak zahrají historické hudební skupiny.

Zlatým hřebem obou dnů bude vždy od 15.00 hodin rekonstrukce samotné bitvy. Organizátoři se každoročně snaží vytvořit její co nejvěrnější kopii. Představení za účasti několika stovek účinkujících doplní hudba a pyroefekty. V bitvě se utkají pěchota, jezdci i dělostřelci. Celá podívaná potrvá přibližně 80 minut.

Vlastní občerstvení ani nápoje si s sebou nenoste. Pejsky můžete vzít s sebou na vodítku. Zvažte ale, zda pro ně střelba z děl a mušket nebude příliš stresující. Celý areál je v rámci travnaté plochy bezbariérový.

 

VSTUPNÉ:
Cena: 180 Kč
Snížená cena: 120 Kč
Rodinné vstupné: 500 Kč

Bitva na Bílé hoře spustila třicetiletou válku


Stavovské a císařské armády se střetly 8. listopadu 1620 na Bílé hoře, jen několik kilometrů od pražských městských hradeb. Porážka stavovského vojska znamenala faktický konec českého stavovského povstání.