Piknik s Rusalkou: velmi příjemný způsob opery

náhled souboruPravidelnou součástí oslav výročí založení Prahy 6 je operní představení v přírodní scenérii Šárky.

První zářijová neděle v Šárce patřila velké divadelní podívané. V podání celkem 250 účinkujících – sólistů, orchestru a sboru Národního divadla v Praze zaznělo nádherné dílo Antonína Dvořáka, opera Rusalka. Přišlo se na ni podívat 9 tisíc lidí, kteří si užívali atmosféru přírodního amfiteátru, navzdory větrnému a chladnému počasí.

Mnozí z nich zavítali na operu úplně poprvé, protože je přilákalo pro klasickou hudbu netradiční prostředí. Děti byly okouzlené pohádkovými postavami a hlavy rodin zase ocenily, že vstup byl zdarma. Produkci, která je evropským unikátem svého druhu, zajišťovalo Originální hudební divadlo Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6. Ta celou akci zcela financuje.

Významně pomohlo také vedení Národního divadla. Bylo zapotřebí i odvahy umělců, kteří vystupují v přece jen nezvyklých přírodních podmínkách: „Zpívání pod širým nebem má vždy svá úskalí, ale právě ten adrenalin mě na tom baví,“ vysvětluje představitel Prince, sólista opery Národního divadla, Aleš Briscein. Jako Rusalka vystoupila Pavla Vykopalová, jako Ježibaba Kateřina Jalovcová, Cizí kněžnu zpívala Ivana Šaková. Role Vodníka se již tradičně ujal Luděk Vele, který má k amfiteátru v Šárce obzvlášť vřelý vztah, protože sám v Praze 6 bydlí. Orchestr vedl dirigent Jan Chalupecký.

Oblíbenost a popularita představení a zájem o operu v přírodě vzrůstá. Opera v Šárce má tradici od roku 1913 a v historii zde zpívaly ty největší hvězdy, včetně Emy Destinnové. Jenže postupem času se měnily jak akustické, tak společenské podmínky celé akce a ta časem zanikla. Tradici se podařilo opět obnovit až v roce 2005 operním a divadelním nadšenkyním Janě Divišové a operní zpěvačce Renée Nachtigallové.