Školáci mezi mikroskopy: Základní škola na ČVUT

náhled souboruPotkat šestiletého žáčka na chodbách ČVUT už není od 1. září nic neobvyklého. Ne, že by se letos "urodilo" tolik einsteinů, ale při Českém vysokém učení technickém v Praze se otevřela zcela unikátní základní škola.

Mateřská škola „Lvíčata“ na půdě ČVUT pro děti studentů a zaměstnanců této vysoké školy je v provozu už pět let. Díky tomu si její ředitelka, Martina Hovorková, ověřila, že toto specifické prostředí plné mikroskopů, robotů a jiných zvláštních přístrojů  dětem  docela  svědčí  a   baví je. Řekla si, že by byla škoda nenavázat programem základní školy a v budoucnu možná i specializovaného gymnázia:

„Děti u nás mají například jedinečnou možnost využívat prostory laboratoří, samozřejmě přiměřeně svému věku," říká. 

Žáci se budou učit na akademické půdě dokonce přímo s odborníky i studenty z ČVUT. Zapojí se s nimi do různých dlouhodobých  projektů. 

„Rozhodli jsme se nejdřív otevřít jen malotřídku pro žáky prvního až třetího ročníku.  Výuka  probíhá  v  menším  kolektivu – v jedné třídě je pouze patnáct žáků, kterým se věnují dva pedagogové,“ vysvětluje paní ředitelka. „Malý počet žáků a dvě paní učitelky umožní individuální přístup přesně na takové vzdělávací  úrovni, kde se děti právě nacházejí.“ 

I když je výuka zaměřená hlavně na přírodní vědy, učební plán je dostatečně flexibilní pro to, aby na  škole  vyrostl třeba budoucí právník.