Sousedské trhy začnou znovu na Puškinově náměstí 13. září

Po prázdninové pauze se každou neděli opět vracejí oblíbené sousedské trhy.

Každou neděli ožije Puškinovo náměstí čilým ruchem: místní obyvatelé se zde scházejí už od půl desáté ráno, aby výhodně nakoupili, prodali anebo si jen příjemně popovídali o tom, co je nového.

Ale nejde jen o setkávání a prodej. Stůl na sousedských trzích si může zakoupit každý za poplatek od 150 do 500 korun. Ovšem výtěžek z pronájmu prodejních míst, prodeje drobných předmětů a občerstvení je věnován na úklid Puškinova náměstí nad rámec toho, co pravidelně zajišťuje radnice Prahy 6.

„Sousedské trhy probíhají každou neděli, vždy od 9.30 do 15 hodin“, říká iniciátorka akce Jana Vyhlídalová. Ta své sousedy akčním poletováním mezi prodejci vtipně upozorňuje na nepořádnost některých místních – spolu s ostatními dobrovolníky označuje psí hromádky praporky, které upozorňují páníčky na to, že zapomněli po mazlíčkovi uklidit. Nedaleko náměstí provozuje totiž svůj obchod s dětským sortimentem, proto ji napadlo udělat něco konkrétního pro ještě lepší životní prostředí rodin v nejbližším okolí. „Praporkování“ se osvědčilo, už po prvním „tažení“ hromádek znatelně ubylo.

Cílem akce není pouze zajistit úklid, ale vtipným způsobem nabádat obyvatele k odpovědnosti za svůj čtyřnohý doprovod a k odpovědnosti za vyhazování cigaretových nedopalků a odpadků tam, kam patří. Radnice Prahy 6 úklid zajišťuje, problém je však u některých nepříliš všímavých majitelů psů. „Velký přínos vidím právě i v tom, že z Puškinova náměstí vytváříme jakési centrum propojující odlišné generace a komunity Prahy 6. Na trhy přicházejí i sousedé – příslušníci různých národností, kteří na Praze 6 žijí, a my se tak můžeme seznámit s jejich kulturou bez jakýchkoliv oficialit. Hezkým příkladem je jeden náš mexický soused, který připravuje báječné mexické pochoutky. Dobré sousedské vztahy můžou procházet i žaludkem," říká Jana Vyhlídalová.

Sousedské trhy získaly podporu městské části Praha 6 v rámci dotačního programu Kultura 2015.

Potřebujete se zbavit věcí, které by možná potěšily jiné? Kdo má zájem o prodejní stůl a chce si vyzkoušet své obchodnické schopnosti, má nyní příležitost. Projekt může být vzorem i pro jiné čtvrti. Proč se neinspirovat...