Vyrobte si vlastní domácí med!

náhled souboruChcete zažít jedinečné propojení s přírodou a dovědět se něco nového? Navštivte dotované kurzy včelaření.

Každý si přeje, aby Praha byla plná zeleně a květů. Jenže k tomu je mimo jiné zapotřebí zdánlivé maličkosti – dostatku včel. V Praze je však bohužel v současnosti až desetkrát méně včel než před 30 lety.

„Je to mnohem větší pokles než v celorepublikovém měřítku, protože počet včelstev v České republice klesl oproti 80. letům minulého století „jen“ o třetinu,“ upozorňuje Radka Ingrová, výkonná ředitelka Spolku pro rozvoj včelařství MÁJA. „Souvisí to se změnou životního stylu po roce 1989. Další příčinou je nepochybně také vysoký věk včelařů, ty pražské nevyjímaje – průměrný věk včelařů u nás je podle některých pramenů 63 let a stoupá.

“Za podpory Magistrátu hl. města Prahy pořádá Spolek pro rozvoj včelařství MÁJA seznamovací kurzy se včelařstvím „Praha potřebuje včely“.Praha 6 je výjimečná – bydlí zde nejvíc včelařů.

Praha 6 se může pyšnit tím, že zde žije nejvíce včelařů

Jdo o nejpočetnější základní organizaci Českého svazu včelařů – má téměř 70 členů. Má to však háček. Mnozí členové pražských včelařských organizací, a to platí v celé Praze, mají úly na venkově. A tak, když jdete v Praze na jaře na procházku pod kvetoucí jívou nebo ovocnými stromy či později pod lipami, je zpravidla ticho, žádné bzučení včel se neozývá. Bez včel se nepodaří zachovat rozmanitost pražské přírody ani sklizeň ovoce na zahrádkách. Včelstva lze přitom dobře mít i přímo v Praze.

Vyzkoušejte něco nového – kurzy včelaření pro celé rodiny

Psy, kočky nebo rybičky chová kde kdo, ale včelstvo, to je teprve něco! Kurzy „Praha potřebuje včely“ probíhají pod vedením zkušeného včelařského odborníka a přírodovědce RNDr. Václava Švamberka. Během jednoho dne získáte základní informace o včelách a víkendovém hobby včelaření, uvidíte výběr z včelařských filmů, navštívíte ukázkový včelín. Každý účastník dostane brožuru „To nejzákladnější o včelařství pro nevčelaře“. Kurz se koná ve včelařském areálu MÁJA v Praze 6 – Ruzyni vždy v neděli od 10 do 18 hodin v termínech 27. září 2015, 17. dubna 2016, 15. května 2016, 21. srpna 2016, 11. září 2016. Počet účastníků v jenom kurzu je deset. Účastnický příspěvek činí 300 Kč, zahrnuje občerstvení. Základních kurzů včelařství se může zúčastnit kdokoliv od 12 let, do 18 let je nutný souhlas rodičů. Je to krásný koníček pro všechny generace. Ještě dnes někde děti ze včelařských rodin pomáhají rodičům či prarodičům už od velmi útlého věku, často sotva se postaví na nohy,“ říká Radka Ingrová. Děti navíc znají včelky z pohádek, takže je jim svět úlů blízký. Jako odměnu sklidí sladký med a voňavý vosk. „Existují také včelařské kroužky, kam je možné děti přihlásit. Práce se včelami vede k poznávání přírody a lásce k ní. To je u dětí hodně důležité zvláště v naší internetové a počítačové době.

Srdečně zveme rodiče s dětmi a kolektivy ze školek a škol do našeho Areálu MÁJA v Praze 6 Ruzyni, kde se na skutečné včeličky mohou podívat a něco se o nich dozvědět. Podrobnosti najdou na webu našeho včelařského spolku www.majabee.cz.

Kolik asi stojí pořízení takového "domá cího mazlíčka", jako je včelstvo?

Jeden úl se včelstvem dohromady stojí kolem 5 tisíc korun. Včelař však potřebuje i další vybavení. Medomed, nádoby na med, řadu drobnějších pomůcek. Není to levný koníček, ale vlastní med za to rozhodně stojí. Navíc práce se včelami je neskutečná relaxace.

Kde v Praze 6 mohou být včelíny umístěny?

Pro umístění úlů musíte mít souhlas majitele pozemku. Takže na vlastní zahrádce může mít včely kdokoliv. Ale je třeba myslet na to, že vaším včelstvem nesmíte obtěžovat sousedy. Pokud však nevstupujete včelám do tzv. letové dráhy, nedochází k žádným problémům. V Česku se totiž plošně chová mimořádně mírumilovné a klidné včelí plemeno, včela kraňská, která si hledí svého a nikoho nepronásleduje. Jak se přihlásit? Hlásit se můžete: spolek@majabee.cz nebo na čísle: 731 440 599.

 

Věděli jste, že?

Letiště Václava Havla chová vlastní včelstva a je nositelem zlaté medaile soutěže Český med 2014 za med květový.