Zažijte Šestku jinak

V den 10. výročí akce Zažít město jinak se v Praze 6 promění k nepoznání pět lokalit. Stačí si jen vybrat a vyrazit do ulic.

Akce Zažít město jinak probíhá v rámci Evropského týdne mobility, který se snaží v evropských městech upozornit a propagovat výhody udržitelné dopravy a rozvoje. Obyvatelé ulic, které jsou jinak plné jedoucích a zaparkovaných aut, si možná uvědomí, že nežijí v nudném šedivém městě, ale v místě, kde můžou něco zajímavého zažít nebo někoho milého potkat.

V sobotu 19. září 2015 dojde k vytvoření ohnisek sousedských slavností na mnoha místech v Praze, která se přemění na místa setkávání. Lidé si tak mohou na ulici dopřát kávu či domácí buchty, posedět s přáteli či zhlédnout místní divadlo. Možnosti aktivit jsou skutečně nepřeberné – umělecká a hudební vystoupení, tematické workshopy, semináře, pikniky, aktivity pro děti apod. Na oživení ulic se v Praze podílí desítky místních organizací, spolků, sdružení a podniků.

Tradičně ožije drinopolský plácek se schody, kde se i letos uskuteční běh do schodů a ping pongové utkání. Po celý den tu zavládne pohoda. Návštěvníci si budou moci vyměnit knihy, ošatit se na bleším trhu, ve stánku Přešívárny recyklovat staré oblečení na nové. V tento den také otevře zdarma své brány POPMUSEUM s výstavou 52 let na kolotoči svět – Život a doba Petra Nováka. Pořadatelé Zažít Břevnov jinak by rádi informovali místní obyvatele o plánované rekonstrukci Bělohorské ulice, jejíž součástí má být i proměna plácku a schodů Drinopolu. Každý může přijít a podělit se o názor, jakou podobu by toto oblíbené místo mělo dostat.

Program v Mařákově ulici v Dejvicích odstartuje již v dopoledních hodinách. Návštěvníci si poslechnou živou hudbu v podání jazzového tria Blootones a sboru FS ČVUT nebo se pobaví na divadelní show Improligy či na standup comedy Honzy Geryka. Ti tvořivější si mohou vyrobit malou cameru obscuru z papírové vystřihovánky, zahrát bojovku se skauty z oddílu Šipka či zatančit si se psy. Uprostřed ulice také vyroste nepřehlédnutelná interaktivní umělecká instalace Periskop.

Na Macharově náměstí ve Střešovicích si přijďte zažonglovat, zahrát stolní fotbal a jiné venkovní hry anebo posedět se sousedy a přitom zakusovat domácí koláč. Místní organizátoři si pro děti připravili lekce anglického jazyka či překážkovou dráhu. Program završí pohádka střešovického Divadla Na Kocourkách "pro zlobivé dospělé a jejich odrostlé děti".

Plácek před kavárnou Do větru na Větrníku ožije nejen v sobotu, ale i v neděli. Na příchozí čeká workshop umění koláže, nebo třeba vystoupení skupiny Happy Handicap, příznivci asijského bojového umění se zabaví na aikidu, k vidění bude i představení břišních tanečnic pod vedením Martiny Viewegové. Program zakončí po 22. hodině silent disco.

Hravou hodinkou plnou her a scének pro děti odstartuje program v Buštěhradské ulici, na kterou plynule naváže cvičení pro všechny věkové kategorie. Odpoledne čeká návštěvníky procházka s Hedvikou Čenkovou, která představí zajímavé místní vily.

Chtěli byste se připojit k programu a ukázat sousedům svoje umění nebo zálibu? Oslovte organizátory, jejichž kontakt najdete na www.zazitmestojinak.cz/zapojse.html. Budeme rádi, když I vy zavítáte do své čtvrti, poznáte sousedy a strávíte krásný den, na který jen tak nezapomenete. Detailní program je zveřejněn na www.zazitmestojinak.cz/program.html.