Šest rad jak nejlépe vybrat školu pro prvňáčka

Vstup na základní školu je pro děti velkým životním krokem, který by jim rodiče měli co nejvíce zpříjemnit. Každý rodič chce pro své děti to nejlepší. A protože není povinností navštěvovat spádovou školu v místě bydliště, možnosti výběru přinášejí řadu otazníků.

Praha 6 disponuje širokou nabídkou základních škol od menších rodinného typu po velké školy s kompletním vybavením. Školy mají různá zaměření, ať je to sportovní, jazykové, ekologické, výtvarné a další. Pracují podle odlišných vzdělávacích programů. Některé se specializují na práci s hendikepovanými dětmi. Jaké faktory zvážit při hledání té správné školy?

1. Do školy bude chodit Vaše dítě, ne Vy. Snažte se proto vcítit do jeho tužeb a potřeb. Navštivte s ním budoucí školu, seznamte ho s prostředím, pozorujte, jak reaguje. Některé školy organizují programy pro budoucí prvňáčky, neváhejte je využít. Důležité je také zjistit, zda bude mít ve třídě nějaké kamarády ze školky nebo z okolí bydliště.

2. Využijte Dnů otevřených dveří. Seznamte se s ředitelem školy, poznejte některé pedagogy. Informujete se na počty žáků ve třídě, nabídku volnočasových aktivit a družiny, jaké je vybavení odborných učeben, jaké jsou možnosti stravování. Zda má škola zahradu, sportovní areál apod.

3. Logistická dostupnost školy. Přesto, že uslyšíte o báječné škole, zvažte, zda je pro vás dostupná. Zda jste schopni vy nebo někdo z rodinných příslušníků denně doprovázet prvňáčka tam i zpět, zda bude dítě schopné později cestovat ze školy samotné. Zda má škola s domovem vyhovující dopravní spojení.

4. Zajímejte se o výukové programy. Zjistěte, zda školní výuka odpovídá charakteru vašeho dítěte a podle toho se zaměřte na klasickou výuku nebo na alternativní programy Montessori, Waldsdorfskou školu a jiné. Sledujte nabídku cizích jazyků a možnosti výuky rodilými mluvčími případně možnosti zahraničních výměnných pobytů. Zjistěte si, zda se žáci účastní soutěží a jakých v nich dosahují výsledků. Každá škola v něčem vyniká, najděte proto tu ideální pro vaše dítě.

5. Zjistěte si o škole co nejvíce informací. Ty jsou dostupné na webových stránkách jednotlivých škol, kde jsou současně k nahlédnutí výroční zprávy. Další informace lze zjistit z inspekčních zpráv na www.csicr.cz, na stránkách zřizovatele škol, tedy www.praha6.cz nebo www.jakdoskoly.cz. Ptejte se mezi ostatními rodiči, s čím jsou oni spokojeni.

6. Nenechávejte si pro sebe nezodpovězené otázky. Pokud vám není cokoliv jasné, zeptejte se znovu. Je zcela běžné, že při návštěvě školy není možné si vše zjistit. Mnohé dotazy vás napadnou až doma po návštěvě školy. Neostýchejte se proto zavolat znovu řediteli školy a doplnit si informace, které zůstaly nezodpovězeny.