Setkání spolků se starostou mělo premiéru

Buštěhradská dráha, chystané parkovací zény, tramvaj na Dědinu, nebo zřízení spolkového domu, to byla část témat, která ventilovali zástupci občanských iniciativ a spolků na setkání se starostou v Písecké bráně ve čtvrtek 18. ledna vpodvečer. Další obdobná akce by měla proběhnout koncem března.

Setkání vzešlo z přislibu starosty Prahy 6 (TOP 09), který koncem roku ujistil spolky, že dostanou větší prostor v rozhodování o tom, jak se bude do budoucna městská část vyvíjet a kam bude směřovat. Podobná setkání by se měla letos uskutečnit ještě několikrát. Další proběhne už koncem března. Každé z nich by se mělo věnovat některému z témat, jež považují obyvatelé různých částí Prahy 6 za klíčová. „Já jsem se trochu obával, že to bude do jisté míry překřikování, že se to posune někam, kde bychom ani já, ani občanská sdružení nechtěli, aby to bylo. Takže chci poděkovat všem spolkům, že to „překřikovaná” nebyla, že to bylo vedeno v profesionální rovině, že jsme si tady dokázali nastavit nějaká základní pravidla komunikace a můj názor je, že to fungovat bude. Nejde o to, že bych v to doufal, ale po dnešku jsem o tom přesvědčen - fungovat to bude!” zhodnotil efekt přibližně dvě hodiny trvající diskuse s občany a spolky starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

„Není to úplně jednoduchá situace, protože spolků je spousta, každý spolek má jiný zájem, někde se ty zájmy, jak se dnes ukázalo, dostávají do konfrontace. V zásadě jsme se pokusili dnes najít a formulovat vhodné komunikační uzly, což je velmi velmi důležité. Pokud bychom to přirovnali k maratonu, uběhli jsme dnes prvních padesát metrů a bude to skutečně běh na dlouhou trať. Já ovšem doufám, že nám vydrží síly a vzájemná ohleduplnost, abychom společně doběhli k cíli,” řekl po setkání místostarosta pro otevřenou radnici a kulturu Jan Lacina (STAN).

Starosta slíbil „Spolkový dům”

Občanské iniciativy získaly na schůzce v Písecké bráně od vedení radnice příslib, že pro ně vytvoří místo, kde by mohly pracovat a setkávat se. Podle slov starosty Ondřeje Koláře plánuje radnice jeho zřízení v jedné z budov někdejšího domova důchodců v Šolínově ulici. „Máme zájem vytvořit takzvaný spolkový dům v trojdomí bývalého domova důchodců, budova je v majetku hlavního města, ale spravuje ji městská část Praha 6. Pracuje se na přípravě projektu,” popsal záměr radnice starosta Ondřej Kolář. Reagoval tak na opakované žádosti některých zástupců spolků, aby na radnici občanské spolky získaly místo pro svou práci.

Během příštích měsíců by mělo proběhnout ještě několik dalších obdobných setkání. “V průběhu roku je naplánováno pět dalších setkání, vždy poslední čtvrtek v měsíci, nejbližší proběhne 31. března,” řekl Martin Churavý z tiskového odboru radnice městské části. Zástupci radnice, starosta Kolář i místostarosta Lacina, navrhli zástupcům spolků, aby se každá z příštích plánovaných schůzek věnovala vybraným zásadním tématům.

Spolky setkání ocenily

Z reakcí většiny z přibližně padesátí účastníků bylo zjevné, že možnost jednat o problémech různých částí Prahy 6 přímo s vedením radnice uvítali. „Můj dojem je, že se tady začíná otevírat nějaký prostor, kde se budu moci informovat, vyjádřit se a něco se dozvědět. Začím očekávám jak se to bude vyvíjet dál, ale rozhodně tomu dávám šanci a jsem ráda, že k tomuto setkání došlo,” shrnula dojmy ze setkání Marie Kuldová z neformálního občanskéhoo uskupení „Perníkářské sousedstvo”, jehož cílem je oživení a udržení Kaple sv. Archanděla Michaela na Perníkářce.

„Tohle setkání má obrovský potenciál, ovšem za předpokladu, že bude radnice pracovat s lidmi a pro lidi. Je to pro dobro věci,” říká Zdeněk Beránek ze spolku Životní prostředí Střešovice.

INFOBOX

Hlavní problémy Prahy 6 očima spolků