Plány na rekonstrukci Marjánky spějí k řešení

Plány na rekonstrukci Polikliniky Marjánka a zřízení Léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) nabývají jasnější obrysy. Podle místostarosty Jaromíra Vaculíka (TOP 09) zodpovědného za ekonomiku, proběhlo setkání s lékaři, na nichž se projednávaly možné varianty. Největší podporu získala takzvaná "varianta D". Ta předpokládá, že k objektu polikliniky bude objekt LDN přistavěn.

„Před několika týdny probíhalo jednání lékařů, pana architekta Krejčího a nás a zvolili jsme variantu, na které pracujeme. Pracovně je to takzvaná “varianta D”, kdy k poliklinice přistavujeme objekt Léčebny dlouhodobě nemocných.  “Nejenom, že zachováváme rozsah sluužeb, ale minimálně o 30 procent rozšiřujeme prostor pro ordinace lékařů, bodou se tedy moci doplňovat další lékařské služby,” popsal Jaromír Vaculík aktuální vývoj. Část lékařů i veřejnosti se zprvu k záměru radnice stavěla velmi odmítavě. Lékaři se obbávali, že zřízení tohoto sociálního zařízení pro seniory, ohrozí chod jejich ordinací. Vznikla dokonce petie, která proti záměru protestovala.

„Spousta občanů nám říkala, že byla tou peticí uvedena v omyl, protože tam se deklaruje přestavba polikliniky na LDN, což není pravda. Je nám velmi líto, že došlo u části lidí k nepochopení toho, co schválilo zastupitelstvo a radnice. Radnice schválila pouze záměr využít toho komplexu Polikliniky Pod Marjánkou a rošířit jej o sociální služby Léčebny dlouhodobě nemocných. K nepochopením došlo tím, že z usnesení, které má osmdesát stran, byla vytržena informace,” dodává místostarosta. Podle jeho slov je scelování péče zdravotní a sociální a vytváření podobných komplexů, jakým se má stát Marjánka, moderním trendem. Zlepšuje dostupnost zdravotní péče pro seniory a lékaři mohou uzavřít s takovýmto zařízením smlouvy o poskytování zdravotní péče.

 

LDN je sociální prioritou Šestky

 

Hledat místo pro zřízení nové LDN si vyžádala skutečnost, že původní zařízení v Chittussiho ulici dosluhuje a vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci. Poliklinika Pod Marjánkou, vyžaduje také rozsáhlé stavební úpravy. Radnice se tedy rozhodla situaci řešit tak, že od soukromé společnosti Comitia Medical, jíž minulé vedení radnice objekt pronajalo na 30 let, získá polikliniku zpět. Zaplatí za to bezmála 40 milionů korun, což je cena za předčasné ukončení smlouvy a společností provedené rekonstrukční práce. Rekonstrukce objektu a zřízení přilehlé Léčebny dlouhodobě nemocných potrvá podle odhadů dva až tři roky.

„Situace vyžaduje řešení a nelze je odkládat, všichni víme, že populace stárne a je nezbytné se tím urychleně začít zabývat,“ uvedla již dříve radní pro sociální politiku Milena Hanušová. Představitelé radnice, napříč politickým spektrem, se shodují na tom, že stavba nové LDN je jednou z nejnaléhavějších priorit Prahy 6. „V případě polikliniky by to chtělo všechny podklady zveřejňovat, jelikož pochybnosti veřejnosti jsou velké,” doporučil na dubnovém jednání zastupitelstva Antonín Nechvátal (SZ). 

„Osobně také řešení propojit polikliniku s LDN považuju za dobrý nápad. Na Marjánku je mnohem lepší dopravní spojení než na Chittusiho, kde jsme měli maminku. Okolí je tam hezké, personál je ochotný, ale pro staré lidi odkázané na lůžko je důležitý také kontakt s rodinou, příbuznými. V tom bude určitě Marjánka lepší,“ myslí si čtyřiapadesátiletá Marie Schwubová z Liboce